Tittelen på Steinfelds familiehistorie er den samme som den klassiske romanen av russiske Ivan Turgenev. Det er mulig det er flere likhetspunkt her, men det russiske opphavet er i alle fall likt. Siden jeg ikke har lest Turgenevs versjon, så vet jeg ikke om den er like dramatisk som livet og historia til familien Steinfeld - det skal i tilfelle mye til.

De fleste av oss kjenner godt til storebror Hans-Wilhelm Steinfeld gjennom hans NRK-karriere. Broder Dag, en anerkjent advokat, har i stor grad tilbrakt livet og karriera si i Bergen og i republikken Bergen er det nok ikke så mange med noen år på baken som ikke kjenner til han. Brødrene Steinfeld har ikke akkurat gått stille i dørene, kan man trygt si.

Steinfeld tar oss med tilbake til slutten av 1800-tallet da den jødiske familien Steinfeld flykta fra tsar-Russland der fattigdom og forfølgelse var hverdagen. Deler av familien endte opp forskjellige steder i Norge - Dag Steinfelds familie altså i Bergen. Der har byen satt preg på Steinfeldene og Steinfeldene har satt preg på byen.

Reklame: Boken får du tak i her

Vi blir tatt med gjennom ei dramatisk historie gjennom hele det forrige århundret og frem til i dag. Mange av Steinfelds slektninger blei drept i Auschwitz, mens faren og motstandsmannen Herman blei arrestert og torturert til han var helt på kanten av livet i Bergen. Det satte sjølsagt spor i han for resten av livet og han sleit i perioder med sin psykiske helse.

Det at sønnen Dag havna på ytterste venstre fløy politisk sett i oppveksten, gjorde ikke forholdet mellom far og sønn lettere. I perioder var de overhodet ikke på talefot - vi snakker faktisk full krig, men det gikk seg til mot slutten av farens liv.

Historien om hvordan jødene blei behandla i Norge, om familien Steinfeld, om fiendskap, om vennskap, om krig og om kjærlighet er fantastisk, usminka og sterkt beskrevet av Steinfeld. Her er absolutt ingenting pakka inn i bomull og Steinfeld har gjort en imponerende jobb med å grave opp historia langt tilbake.

Apropos søndagsskole: Haakon Lie spiller også ei rolle i denne historia. Hans møte med den unge og radikale NATO- og EEC-motstanderen Dag Steinfeld er bare en av mange historier som bekrefter at verken Arbeiderpartiet eller familien Steinfeld fan ikke var noen søndagsskole.

Reklame: Kjøp boken her