Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6"Jeg elsker denne boka"

Vi ble fort enige om at min medanmelder, Molly Nagel, burde ta seg av denne boka, sier Jan Øyvind Helgesen. Hun er i målgruppa og hun leser fort og effektivt. Og hun elsker tegneserier. Ingen tvil om at boka traff midt i blinken…

«Rebell - Skamløse kvinner som endret verden», dekker et stort lerret, mange hundre år.

Vi møter greske Agnodike fra tre hundre og femti f.Kr. Hun regnes som verdens første gynekolog. Via den første kinesiske keiserinne, Wu Zetian som døde i 624 og en rekke andre sterke kvinner, er den yngste som omtales Leymah Gbowee. Hun fikk Nobels Fredspris i 2011. Her er også Josephine Baker, som gjorde langt mer enn å danse med et miniskjørt av bananer! Og Tove Jansson som skapte Mummitrollene i 1945.

Felles for de femten som portretteres i tekst og tegning er at de brøt grenser. De utfordret vedtatte sannheter og ga seg ikke før de fikk resultater. Pénélope Bagieu står for tekst og tegninger. Hun er kjent som tegneren i Roald Dahls «Heksene». Alexander Leborg har oversatt fra fransk og det fungerer utmerket.

«Denne boka er fantastisk god. Temaet er at jenter/kvinner får stemmerett og andre rettigheter og ikke lenger kan brukes/behandles som en ting.

Boka er helt perfekt for min alder og oppover, kanskje fra 11 - 16 år.

Tegningene er flotte og sammen med teksten, klarer denne boka å forklare hvordan vi er forskjellige, at noen er mer modige enn andre osv.

Alle kvinnene i boka har gjort verden til et bedre sted for kvinner.

Mange leser tegneserier fordi det er gøy med korte tekster sammen med tegningene.

Denne boka kan man lære av samtidig som det er gøy å følge med på bildene.

Jeg har alltid likt tegneserier, de er morsomme å lese. Denne boka inspirerer meg til å lese flere tegneserier med fakta i.

Mange av de femten kvinnene hadde jeg aldri hørt om, men innrømmer at jeg burde kunne noe om dem. Kvinners rettigheter er viktige og det er ikke så lenge siden kvinner ikke hadde lov til å stemme eller hadde frihet til å bestemme hvem man vil gifte seg med.

Jeg synes egentlig den mest interessante kvinnen er Clementine Delait, den skjeggete damen. Hun er sykt kul fordi hun er seg selv. Hun er et bevis på at man kan være akkurat den man vil og se ut som man vil. Husk at hun er født i 1865. Hele livet hadde hun skjeggvekst som en mann og hun var uvanlig sterk. Hun bestemte seg for aldri å barbere seg mer og fikk etter hvert et svært og imponerende skjegg som mange ville se og helst ta på!

En stund reiste hun rundt med et sirkus og hun ble både rik og berømt. Under første verdenskrig var hun maskot for de franske soldatene. Under krigen adopterte hun en foreldreløs jente. Da var hun allerede gift med Joseph.

Da hun ble enke åpnet hun en kro i byen hun kom fra. Mange ville serveres av den skjeggete dame og se kabaretnummeret hennes. Sammen med datteren og en papegøye underholdt hun nemlig gjestene.

Hun døde i 1939.

Denne boka er veldig bra, jeg elsker både tegningene og teksten. En klar sekser etter min mening.»