Gå til sidens hovedinnhold

- Bokklubben selger like mye

En ny undersøkelse viser at antall mennesker som sist handlet i en bokklubb har sunket siden 2002. Men Bokklubbene har solgt like mye bøker de siste årene.

Bokhandlerforeningen bestiller hvert halvår en undersøkelse fra MMI om folks bokvaner. Siste halvårsundersøkelse ble kjent lille julaften og viste flere oppsiktsvekkende tall.

Blant annet viste den at de fleste unge mellom 18 og 25 år så bokhandelen som sin primærkilde til bøker. Det var først etter fylte 25 at å handle på nettet ble mer interessant.

LES OGSÅ: Unge vil handle i bokhandel

Kjenner ikke igjen tall
Bokklubbenes kurve er imidlertid sterkt nedadgående, men undersøkelsen viser at denne kurven begynte lenge før klubbene mistet sin rabattfordel.

Nedgangen startet allerede i 2002 før den nye bokavtalen ble innført. Og for 2005 har nedgangen vært mindre enn de to foregående årene, skal vi tro MMI-tallene.

Bokklubbenes informasjonssjef Terje Kolstad kjenner seg ikke helt igjen.

- Vi har ikke solgt mindre bøker de senere årene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ned fra mai
Fra mai i år derimot har medlemstallet blitt betraktelig rammet.

- Vi merker konkurransen etter å ha mistet rabattfordelen. Vi merker at folk folk kjøper mer på nett - også hos oss, og at bokhandlene er blitt mer proffe. At flere av dem også etablerer seg i kjøpesentre med lengre åpningstid er også merkbart, sier Kolstad.

Han sier tallene ikke presenterer noe alarm-situasjon i Bokklubbene som har forberedt seg på situasjonen siden før bokavtalen trådde i kraft.

- Det kan godt være at folk handler mer i bokhandel, men de handler også mer hos oss, sier Kolstad. Bokklubben har fått færre medlemmer, men dagens medlemmer handler også mer bøker, sier han og fremholder at Bokklubbene er fornøyd med salget.

Kvinner mer positive
Kvinner er forøvrig mer positive til bokklubbhandel enn menn, og flere menn vil melde seg ut i fremtiden enn kvinner, viser undersøkelsen.

Tallene viser også at 67 prosent av befolkningen hadde kjøpt en bok eller flere det siste året. 20 prosent kjøpte sin siste bok i en bokklubb, men kun 16 prosent antydet at de ville fortsette å kjøpe bøker fra bokklubbene i fremtiden.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken