Gå til sidens hovedinnhold

Faller på sine velspilte knær

Geoffrey Rush og Emily Watson redder det som reddes kan i filmatiseringen av boken «Boktyven».

Boktyven - USA, Tyskland, 2013. Regi: Brian Percival.Med: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Nico Liersch, Ben Schnetzer, m.fl.

«Boktyven» er basert på den prisvinnende boken av den australske forfatteren Markus Zusak og er regissert av Brian Percival. Han er nok best kjent for at han har regissert flere episoder av tv-serien «Downton Abbey» og «Boktyven» er hans største prosjekt så langt i karrieren. Boken kom ut i 2006 og manuset er skrevet av Michael Petroni.

Året er 1939 og vi er i det Nazi-styrte Tyskland. Vår guide gjennom historien er selveste Døden og han introduserer oss til den unge jenta, Liesel. (Sophie Nélisse). Hun blir plassert hos skiltmaleren Hans (Geoffrey Rush) og konen hans Rosa (Emily Watson), et fattig barnløst par som bor i München. Hennes mor er nemlig kommunist og tør ikke ta vare på Liesel lenger, siden hun ser den vanskelige tiden som nærmer seg i horisonten.

Hans er en bedagelig herre som tar Liesel under vingen sin og lærer henne å lese. Rosa på sin side, er en streng og brysk dame som kjefter på de fleste rundt seg. Akkurat når Liesel har vendt seg til nye hverdag hos sine fosterforeldre ramler det en rømling ved navn Max, inn døren på det lille huset. Han er en jøde på flukt og ender opp boende i kjelleren, til stor glede for Liesel, siden han deler hennes kjærlighet for det skrevne ord.

Ukas andre anmeldelser

Kvinnen i buret-anmeldelse: Det danskene virkelig kan
Mandela - Veien til frihet: Et ganske uvanlig liv
Brev til kongen: Norge sett fra utsiden

Sammen går det underlige lappeteppet av en familie en usikker tid i møte og vi får se hvordan de holder humøret oppe ved hjelp av bøker, humor og Hans sitt gamle trekkspill, på tross av alt det triste og grusomme som foregår rundt dem. Hvordan de vokser sammen og gjør det beste ut av det lille de har.

«Boktyven» er til tider en veldig fin film. I flere stunder har den en menneskelig varme som vil røre ved de fleste og Geoffrey Rush og Emily Watson er hovedgrunnene til at disse øyeblikkene fungerer så effektivt som de gjør. De to veteranene skviser hver eneste tåre de kan ut av det nokså tynne manuset og har et flott samspill.

Hovedrollen som Liesel er spilt av den dokkeaktige Sophie Nélisse og hun leverer en godkjent prestasjon, med tanke på rollens størrelse. Det er sjeldent en scene uten den unge skuespillerinnen, men hun gjør seg helt klart best i de scenene der hun løftes av sine eldre kolleger. Der vi følger Liesel i sammen med hennes beste venn, Ruby, er direkte pinlige. Men her er det manuset som svikter de unge skuespillerne, og ikke talentet.

Dessverre burde «Boktyven» vært utsatt for en strengere klipp. Det er mange scener som føles unødvendige, som sikkert fungerte i romanform, men som er direkte overflødige her. Det er tydelig at regissøren har hatt altfor mye respekt for boken og burde vært modigere med hva han faktisk brukte av kildematerialet. Og det faktum at karakterene snakker en blanding mellom engelsk og tysk, med hovedvekt på engelsk, gjør at man hele tiden faller ut av handlingen. Det blir rett og slett unaturlig og falskt.

Derfor faller «Boktyven» på sine velspilte knær og blir en langdryg affære som kunne ha vært så mye, mye bedre.

HTML EMBED
Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken