Gå til sidens hovedinnhold

Dette er den nye hyttetrenden

Har du tomt, trenger ikke hytta å være så stor.

Arkitekt Marianne Borge har fått mye oppmerksomhet for sin knappe hytte ved navn Woody35. Den er bare 35 kvadratmeter stor, men har alt en familie trenger for å kunne nyte hyttelivet.

– Jeg ønsket å tegne en liten og plassbesparende hytte med god romfølelse. Jeg har tenkt at hele hytta skal være som ett rom, med plass til det man har behov for, sier Borge mens hun går rundt det som ble prototypen på hytta.

Den ble bygget i 2010 av en hytteeier som nå har utsikt over Drøbaksundet fra sin lille, men moderne koie.

I ett med naturen

Woody35 har baderom, et soverom med skyvedør, et kjøkkenhjørne og en stuedel med peis og plass til spisebord. I tillegg er det hems med soveplass, med atkomst fra stua. Lyset får slippe inn, først og fremst gjennom stuas tre store vinduer.

– Når man er på hytta, skal man jo være mye ute og ha en følelse av å være i pakt med naturen. Derfor synes jeg det er viktig at hytta har en miljøvennlig og naturlig profil. Og ettersom man skal være så mye utendørs, er det ikke nødvendig med så stor hytte, mener arkitekten.

Woody35 koster rundt 1,2 millioner kroner, inklusiv moms. Da er ikke grunnarbeid og kjøkkeninnredning medregnet. Hytta finnes også i størrelsene 15 og 50 kvadratmeter. Hyttene lages i elementer som det tar noen dager å sette sammen.

Mer av småhyttene

Ålhytta, som blir produsert i elementer på Ål i Hallingdal, bygges i moduler som kan settes sammen i en rekke varianter.

– Dermed er det lett å tilpasse modulene til tomte-, sol- og værforhold der hytta skal stå. Når elementene er klare, tar det bare fire-fem dager å sette dem på plass og få bygget tett, forteller Øystein Grøgård, daglig leder i Ålhytta.

I likhet med Borges Woody35 er også Grøgård opptatt av at hyttene skal være plassintensive og spille på lag med naturen og terrenget de ligger i.

– For oss, som produserer et nisjeprodukt, er det ikke viktigst at hytta skal være størst mulig. Den skal være kompakt, ha store vindusflater, ligge godt til rette i omgivelsene og ha en pris som er overkommelig for alle som vil bygge hytte. Prisen er cirka 15.000 kroner per kvadratmeter for ferdig oppsatt hytte. Grunnarbeid, innredning, elektrikerarbeid og sånne ting kommer i tillegg, sier Grøgård.

Ny hyttetrend

Steinar Skjerdingstad, daglig leder i Rindalshytter, opplyser at det praktisk talt er slutt på forespørslene om å bygge store hytter.

– Vi ser en klar trend mot at hyttene skal være mindre enn før. I de siste årene har vi bygget mest av vår hyttetype Lysthus, i størrelser fra 60 til 150 kvadratmeter. Prisen starter på rundt én million kroner. Da er ikke grunnarbeid, kjøkken, bad og elektrisitet tatt med. Dette er det nesten umulig å gi en cirkapris på, fordi folk ønsker så forskjellige ting, og fordi det også avhenger av hvordan hytta ligger med tanke på blant annet veiforbindelse, understreker Skjerdingstad.

Små hus på tunet

Rindalshytter etablerte for noen år siden hyttemodellen Småhus. Den består av moduler på mellom 15 og 24 kvadratmeter. Modulene kan settes sammen eller stå som mikrohytter på et tun.

– Denne billigere varianten har vist seg å bli populær. En hytte på 24 kvadratmeter tilfredsstiller jo i grunnen det en familie har behov for. Tanken er at man kan starte med én modul, og bygge på eller plassere flere annekser på tomta etter hvert hvis man ønsker det. Slik kan man få en hytte fra rundt 300.000 kroner, sier Steinar Skjerdingstad.

Jan Peter Pettersen, daglig leder i Saltdalshytta, opplyser at gjennomsnittsstørrelsen på deres hytter er på rundt 80 kvadratmeter.

Fem stilarter

– Vi ser også at hyttene har blitt litt mindre de siste årene, og selger sjelden hytter som er større enn 150 kvadratmeter. De smarte og plassbesparende løsningene er populære. Det er har ført til at vår minste hyttetype, Smart, har slått an, sier han.

Saltdalshytta har fem stilarter på sine hytter, som produseres i ferdige elementer i Saltdal i Nordland. Det tar mellom tre og sju dager å sette på plass elementene og få råbygget tett. Hytteprisen varierer som regel fra 1,5 til 2,5 millioner kroner.

Ifølge Pettersen velger omtrent halvparten av hyttekjøperne selv å ta ansvar for det innvendige arbeidet, enten som byggherre eller som selvbygger.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet