Gå til sidens hovedinnhold

Glødende interesse for ekte håndverk

Høy temperatur og stødig pust gir form og farge til håndlagde glass.

Brilleglassene dugger umiddelbart idet vi vender frost og neglesprett ryggen, og entrer Egenarts lune verksted.

Her står glassblåser Lars Kværne i bare skjorta, mens cubanske gitarer klimprer sommerlig fra høyttalerne. Solbriller beskytter kunsthåndverkeren mot det skarpe lyset fra glødende glass.

– Glass kan formes så lenge det er varmt nok, forklarer Kværne entusiastisk, og tørker panna.

Og med varmt mener Lars Kværne veldig varmt. Glass er laget av smeltet sand – tilsatt pottaske og soda, og smeltetemperaturen ligger på rundt 1150 grader celsius.

– Med riktig temperatur kan glass både blåses opp, formes og farges. Og den varme glassmassen må holdes i konstant bevegelse – ellers siger den, forteller Kværne, og snurrer rutinert på et jernrør.

Lars Kværne stikker anfangsjernet inn i en intenst varmestrålende ovn, og henter ut smeltet glassmasse. Ytterst på røret har det festet seg en ensfarget oransjeglødende klump – eller fargerik glassbolle in spe.

– Fargene legges lagvis, men de synes ikke før glasset kjølner, sier Kværne og forklarer:

– Alt glass er nemlig oransje når det er smeltevarmt.

Fargerikt metall

Håndlaget glass får farger ved at man tilsetter metalloksider i glassmassen. Blått glass kommer av koboltoksid, mens turkis kommer av kobberoksid.

Gulloksid gir rødfarge, og brunstein gjør glass fiolett. Grønt glass kommer av jernoksid – og derfor er så mange eldre glassprodukter helt naturlig grønne.

– De tidligste glassproduktene fra Hadeland Glassverk har grønnskjær nettopp på grunn av jerninnholdet i den lokale sanden man brukte i starten, forteller Per Ole Rønning, konservator ved Hadeland Glassverks museum.

Hadeland Glassverk er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift, og ble grunnlagt allerede i 1762. Glassprodukter fra den første tida var stort sett flasker og apotek- og medisinglass.

– Først i 1852 la man om driften mer mot det hjemlige markedet, og satte i gang produksjon av drikkeglass, vaser og vinserviser, forteller Per Ole Rønning.

– Og da ble brukskunsten populær – sånn som den er i dag.

Kunst og håndverk

Verkstedet til brukskunstnerne hos Egenart har holdt smelteovnene varme siden 1989. Og det er glassblåseren Lars Kværne, samt makker Pål Roland Janssen, som selv designer alt de produserer.

– Vi tar både utsmykningsoppdrag og firmagavebestillinger. Men for det meste lager vi drikkeglass. Drikkeglassene er mest etterspurt, men snølykter, vaser og boller er også populære – særlig som samleobjekter, sier Kværne

Han studerer det pågående bolleprosjektet som snurrer mellom hendene. Forsiktig sender han et nøyaktig tilmålt pust inn i blåsepipa, og resultatet vokser sakte fram i den andre enden av røret.

– Dette er absolutt håndverk, sier Lars Kværne som har både yrkes- og kunstutdannelse.

Med våte aviser glatter han varsomt overflaten på den glødende klumpen – som plutselig framstår som en kunstferdig mønstret og perfekt avrundet bolle. Lars Kværne forklarer:

– Håndlaget glass er både kunst og håndverk.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta