Gå til sidens hovedinnhold

Interiør på en helg

Noen tar interiørinteressen et skritt videre og melder seg på kurs.

Rundt et bord i et kurslokale i Oslo sitter seks damer og klipper og limer sammen kollasjer over sine drømmehjem.

Interiøryrket frister

Alle har de pusset opp hjemmet sitt både en, to og ti ganger. Alle følger de et stort antall interiørblogger, og alle har de opp gjennom årene bladd seg gjennom mange hyllemeter med interiørblader. Nå skal de bruke helgen på å få mer formell kunnskap om blant annet møblering, fargesetting og belysning.

– Målet er å kunne jobbe som interiørveileder eller innreder, sier Cecilie Dahl. Hun har meldt seg på kurset «Interiørveileder» ved Norsk Interiørskole sammen med to like interiørinteresserte venninner.

Ellen Ramstad på den andre siden av bordet er ikke like sikker på om interiør blir hennes nye yrkesvei.

– Jeg har alltid vært interessert i interiør og har alltid et prosjekt på gang hjemme. Men jeg er vel her først og fremst for å lære noe nytt, sier hun.

Inspirasjonskurs

– Hit kommer damer i alle aldrer, fra 18 til 60. Og en og annen mann, selv om vi gjerne skulle hatt flere av dem, sier Vigdis Bolin. Hun har drevet Norsk Interiørskole siden 2008.

Skolen har flere ulike typer kurs, fra et tolv timers grunnkurs for dem som vil ha hjelp til å finne sin personlige stil og skape sitt drømmehjem, til mer yrkesrettede kurs for dem som ønsker å bli for eksempel boligstylister eller kursveiledere. Grunnkurset holdes i flere norske byer, mens de andre kursene foreløpig bare tilbys i Oslo.

– Målet er å få kursholdere også andre steder i landet. Jeg tror etterspørselen er der. Mange har interiør som hobby og bruker mye tid både på sitt eget hjem og på å hjelpe venner og familie, forteller Bolin.

Denne helgen er det kurset «Interiørveileder» som avholdes. Kurset er rettet mot dem som vil utvikle seg videre – etter fullført kurs kan man fortsette på «Interiørinnreder», «Boligstylist» eller utdanne seg til kursleder for Norsk Interiørskole.

– Noen tar kurset mest for moro skyld, andre er allerede i bransjen eller ønsker å begynne å jobbe innen interiør, sier Bolin.

For private og profesjonelle

Det finnes mange muligheter for dem som vil lære mer om interiør. Vil du ha interiør som yrkesvei, finnes ulike utdanninger på både bachelor- og masternivå. En annen variant er å ta et nettstudium i regi av for eksempel NKI. Kortere kurs som arrangeres lokalt, er en tredje mulighet, enten det er et helge- eller kveldskurs hos Norsk Interiørskole, Folkeuniversitetet eller andre tilbydere.

– Jeg utdanner meg til interiørkonsulent via nettstudier hos NKI. Men det blir litt ensomt, så jeg meldte meg på dette kurset for å få faglig påfyll, sier Tone Anina Øystrem.

Bolin sier at muligheten til å bygge et nettverk er et godt argument for å begynne på kurs.

– Jeg har valgt å ha små grupper på maks seks personer slik at alle blir kjent og får svar på det de lurer på, sier hun. Men innrømmer gjerne at et helgekurs langt fra er nok om man vil jobbe i bransjen.

– Dette er bare en innføring. Når deltakerne kommer hjem, er det deres ansvar å hente påfyll og holde seg faglig oppdatert, påpeker hun.

Praktiske øvelser

På helgens kurs skal teorien også prøves ut i praksis. Ronald Moholt fra interiørfirmaet «at wallpaper» innleder kurset med et foredrag om trender, mens deltakerne noterer ivrig.

Etterpå bruker deltakerne vareprøver fra at wallpapers kolleksjon av gardin- og møbelstoffer, maling, tapeter og tepper til å lage helhetlige miljøer.

Flere av deltakerne møter godt forberedt, og har med seg tykke permer med bilder av møbler og interiører de liker.

– Etter videregående hadde jeg lyst til å utdanne meg innen interiør, sier Therese Ramstad Moen, og blar i sin innholdsrike perm.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke var så lurt å satse på. Men nå er jeg her, og håper at jeg på sikt skal kunne leve av interiørinteressen min.

Interiørutdanning

Det finnes flere muligheter dersom du vil utdanne deg til interiørkonsulent eller interiørarkitekt, både ved norske fag- og høyskoler.

Fagskole

  • Interiør ved Norges Kreative Fagskole (2-årig eller bachelor)
  • Interiørfag ved Idéfagskolen (2-årig)
  • Interiørstudiet ved Norges Interiørskole (2-årig)

Universitet og høyskole

  • Bachelor romdesign (lavere nivå) ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen
  • Eksponeringsdesign Bachelor (3 år) ved Westerdals School of Communication
  • Interiørarkitektur og møbeldesign Bachelor (3 år) ved Kunsthøgskolen
  • Kilde: Utdanning.no

Kortere kurs

Det finnes ingen samlet oversikt for deg som bare ønsker et kortere kurs mest for moro skyld, men sjekk for eksempel Folkeuniversitetet eller Norsk Interiørskole.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis