Gå til sidens hovedinnhold

Liten bolig - smart innredning

Jo færre kvadratmeter du har, desto viktigere blir det å utnytte hver enkelt av dem.

I byene setter minileiligheter stadig nye prisrekorder per kvadratmeter. Flere har fått øynene opp smart innredning som utnytter plassen. Faktisk kan man få akkurat de samme funksjonene i et lite hjem som i et større. Kanskje er det til og med bedre å ha noen få, godt planlagte kvadratmeter enn en romslig, men lite gjennomtenkt bolig?

Ulike miljøer

De ultimate løsningene kommer imidlertid ikke helt av seg selv. Interiørdesigner Alexandra Ogonowski, som har gjort maksimalt ut av en 19 kvadratmeter stor leilighet i Stockholm, er opptatt av å skape flere soner selv i de minste leilighetene.

– Den største utfordringen er å skape ulike miljøer. Jeg vil gjerne få til både en slags dagligstue, et spiserom og et soverom, sier hun og viser rundt i leiligheten som blant annet har en fin hemsløsning.

Sats på små møbler

Et av Alexandras viktigste tips er å satse på mindre møbler som kan brukes på flere måter. Slik vil boligen oppleves som større og mer fleksibel.

– Den største feilen man kan gjøre i en liten leilighet, er å proppe inn for store møbler. Kill your darlings! Det kan hende favorittsofaen din ikke får plass, og det er jo litt kjedelig. Men det er bedre å ta utgangspunkt i leiligheten og innrede med møbler som passer best mulig inn. Kjøp noen sittepuffer og kanskje en lenestol, det er mer fleksibelt enn en sofa, sier Alexandra Ogonowski.

Mange lyskilder

Hun tipser også om å holde seg til en enhetlig fargeskala. Man bør ikke la seg friste til å stykke opp overflatene med fondvegger i andre farger, ettersom det gjør at leiligheten kjennes enda mindre. Man kan også piffe opp innredningen gjennom variert belysning.

– Med mange lyskilder kan man skape ulike opplevelser av det samme rommet. Brukt varmt og kaldt lys, spotter og dimmere. Framfor alt er det viktig med stillbare armaturer. Da kan du enkelt forvandle rommet når du ønsker det.

Veggarmaturer er en trend Alexandra vil slå et slag for. Hun mener generelt at veggene er en del av boligen som man burde bli flinkere til å utnytte.

– Mange velger å sette nesten alt de har på gulvet. Kunst, speil, lamper og hyller. Det går an å utnytte veggene bedre. Jeg synes veggbelysning er veldig fint.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere