Gå til sidens hovedinnhold

LEDER: «Oslo blir ikke et nytt Manhatten»

Boligprisene synker, står det å lese på dittOslo.no denne uka. Det er altså den offisielle boligprisstatisikken som viser at boligfesten tok en liten pause i oktober. Med vekt på liten. For fortsatt skal det en solid lommebok til for å sikre seg egen bolig i Oslo.

Boligmarkedet har allerede blitt en valgkampsak. Tradisjonelle skillelinjer opprettholdes: SVs leder Audun Lysbakken foreslo nylig økt sosial boligbygging, mens Høyre slår tilbake, og mener dét vil sende fattigfolk rett inn i den svarte økonomien.

LES OGSÅ: Nå kan du få hus gratis

Men skal vi tillate at boligmarkedet i Oslo blir en politisk kasteball, uten rellee tiltak? Og dersom tiltak skal iverksettes, hvilke skal det i så fall være? Vi mener det første bør være en erkjennelse av at Oslo er en storby, som i sin natur vokser. Og Oslo har fortsatt de fysiske forutsetningene for å vokse.

STERKE MENINGER? FØLG MED PÅ DITTOSLO.NOS DEBATTSIDER

Lysbakken sammenliknet nylig Oslo med Manhatten. Han er ikke den første, og sikkert ikke den siste. Vi vil påstå at sammenlikningen er utopisk. Riktignok har boligprisene økt, noe som fører til at svært mange i dag står uten mulighet til å eie egen bolig, men å sammenlikne Oslo med Manhatten blir søkt.

Oslo er ingen øy bebygget av skyskrapere, slik Manhatten er. Riktignok er etterspørselen også her langt større enn tilbudet, men vi har fortsatt veldig mange muligheter til å drive boligbygging, både sentralt i byen og i utkanten.

LES OGSÅ: – Prisene er altfor stive

Men det krever politisk vilje og handlekraft for å løse de utfordringene vi står ovenfor i boligpolitikken.

Vi må tørre å tenke høyt, bredt og mye hvis vi ønsker at Oslo fortsatt skal være en by å regne med. Det er ikke snakk om å bygge skyskrapere i marka, ei heller villaer i parkene, men vi må tørre å regulere tomter til boligformål, og vi må tørre å bygge høyere enn fire-fem etasjer i sentrumsnære bydeler.

På samme måte må vi nødvendigvis bygge i marka, men i områder som ikke brukes til verken skiløyper eller turområde. De høye boligprisene handler ikke om at vi har for mye penger å bruke, de handler om at det er færre boliger enn det er folk som vil bo. Tiltakene være følge problemet.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag