Gå til sidens hovedinnhold

Disse er like populære som i 1814

Plantevalg styres også av trender.

TØYEN: I år feires ikke bare grunnlovsjubileet, men også Botanisk hages 200-årsjubileum.

– Denne kan blomstre veldig lenge, sier leder for Botanisk hages venners plantegruppe, Jorid Hustveit, og holder opp en lavtvoksende løvemunn.

– I fjor som det var så mildt, hadde jeg en som blomstret helt fram til jul, forteller hun.

I bruk i 1814

Løvemunn er bare en av de mange eldre prydplantene som nylig ble tilbudt på vårtreffet til Botanisk hages venner. Botanisk hage i Oslo er Norges eldste botaniske hage, og feirer i år sitt 200-årsjubileum. Det har Botanisk hages venner markert ved å dyrke en rekke planter som var i bruk for 200 år siden.

– Det finnes begrenset med skriftlig materiale over hvilke prydplanter som fantes i Botanisk hage de første årene, så vi har tatt utgangspunkt i plantelister fra Bogstad gård, forteller Hustveit.

Nellik og levkøy

Bogstad går var eid av Peder Anker, Norges første statsminister. Han var også hageentusiast, og Bogstad hadde et særdeles flott hageanlegg.

– I 1792 ble alle plantene som fantes på Bogstad beskrevet, noe som har gitt et rikt kildemateriale over hvilke planter som fantes i Norge på den tida, sier Hustveit.

I Botanisk hages venners plantekataloger for vårtreffet er de opprinnelige navnene fra plantekatalogene fra Bogstad tatt med. Der var fjærnellik «Nellik Fiernellik Fieraktig», purpursolhatt «Rudbecke purpurfarvet» og hageuarikkel «Nøkleblom aurikel Biørnøre».

– Da Botanisk hage ble anlagt i 1814, ble noen av plantene hentet fra nettopp Bogstad, forteller professor emerita i botanikk, Liv Borgen. Hun har skrevet boka «Botanisk hage 1814-2014: Historien om en hage», hvor det blant annet står litt om hagens første år.

– I 1814-1818 ble det plantet mye trær og busker. Men det fantes også et prydplantekvarter med rundt 200 ulike prydplanter, især levkøyer og nelliker. Det gjenspeiler nok hvilke planter som var på moten den gangen, sier hun.

På moten

På årets vårtreff var både levkøyer og nelliker å finne blant jubileumsplantene som var til salgs.

– Levkøy solgte vi også i fjor. Da var det Munch-jubileum, og vi hadde hentet fram planter som vokste i Munchs hager, sier Hustveit.

– Levkøy finnes i mange forskjellige farger og lukter godt. Generelt er det mange av de gamle plantene som lukter mye. Dette med lukt har kanskje blitt litt glemt de senere årene, man har vært mer opptatt av hvordan blomstene ser ut, sier hun.

På hjemmesiden sin har Botanisk hages venner gitt en nærmere beskrivelse av to av jubileumsplantene: Myrt og gyllenlakk. Myrt var tidligere mye brukt i forbindelse med brylluper, og Kate Middleton hadde myrt i sin brudebukett. Gyllenlakk er udødeliggjort gjennom Henrik Wergelands dikt, men den lever også videre som hageplante.

– I tillegg til jubileumsplantene har vi også funnet fram noen planter som har røtter enda lenger tilbake, helt til vikingtida, sier Hustveit.

– Ramsløk, for eksempel, er blitt veldig populær de siste årene. I fjor ble det vi hadde for salg revet bort på ti minutter. Så det er tydelig at også plantevalg styres av trender.

Jubileumsplanter

Dette er noen av jubileumsplantene som Botanisk hages venner har valgt ut:

Gyllenlakk (Erysimum cheiri): Toårig plante. Blomstrer i mai-juni. Fantes opprinnelig i gule og oransje nyanser. Krever full sol og en lun vokseplass, gjerne i godt drenert jord.

Busknellik (Dianthus barbatus): To- til flerårig. Sår seg selv. Hvite, rosa eller røde blomster. Blomstrer juli-august.

Hvit jasmin (Jasminium officinale): Slyngende, løvfellende klatreplante. Velduftende. Herdig utendørs kun på svært lune plasser.

Fruefiol (Hesperis matronalis): Kalles også dagfiol. Toårig plante. Blomstrer juni-august og har en nydelig duft. Må få sette frø for å komme på nytt neste år. Finnes i lilla, hvitt og rosa.

Myrt (Myrtus communis): Hos tidligere generasjoner var myrt en vanlig potteplante. I dag forbinder vi den ofte med brudepynt. Myrt liker lett jord, hyppig vanning og må ikke plasseres over en varmekilde.

Oleander (Nerium oleander): Oppbevares kjølig om vinteren, drives fra mars. Vannes med lunkent vann og gjødselvannes ofte. Kan gjerne stå ute i solveggen. Giftig.

Fylt nyseryllik (Achillea ptarmica): Staude med hvite, doble blomster i juli-august. God snittblomst som blomstrer lenge.

Storhjelm (Aconitum napellus): Blomstrer juli-august med mørkeblå blomster. Stauden er giftig.

Tusenfryd (Bellis perennis): Staude som gir fylte eller halvfylte blomster i rødt, hvitt eller rosa i mai-juni. Fin som kant eller foran i bed. Bør deles regelmessig, ellers har den lett for å dø ut.

Fagerklokke (Campanula persicifolia): Staude som ser ut som en stor blåklokke. Flere blomster på hver stilk. Er lettstelt og villig, og blomstrer juni-juli.

Hageridderspore (Delphinium elatum): Staude med høye, tette blomsterspir i blånyanser. Kan trenge støtte, passer mot en vegg eller bak i en rabatt. Blomstrer juli-august.

Kjempenattlys (Oenothera biennis): Høy, toårig plante som åpner seg om kvelden. Brukes medisinsk.

Kilde: Botanisk hages venners plantekataloger)