Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk når det er best å selge

Når på året du er i boligmarkedet, spiller inn på prisen.

Selv om prognosene for boligmarkedet har pekt rett opp siden finanskrisen i 2008, varierer boligprisene i løpet av kalenderåret.

Ønsker man best mulig pris, bør man unngå å selge bolig i fellesferien og til jul, samtidig som det er da man som kjøper kan gjøre kupp.

Villakjøp

I løpet av 2013 skal samboerparet Anne-Marte Lind og Sveinung Grande og deres to barn bytte ut sentral leilighet i Oslo med nyoppført villa i landlige Lier utenfor Drammen.

– Vi begynner nok forberedelsene i mars og legger ut leiligheten for salg i april- mai. Vi håper å selge før ferien og flytte før august, sier Anne-Marte Lind.

Selv om samboerparet ikke helt vet hvordan 2013 vil bli, gjør de som mange andre og tar en pause fra boligmarkedet midt på sommeren.

– Sommerferie tar vi uansett. Barna må jo være tre uker borte fra barnehagen, sier Sveinung Grande.

– Vi trenger ikke selge leiligheten før huset er ferdig, så vi kan ha is i magen en stund. Men selvsagt har vi en smertegrense, både for hvor lang tid det tar å få solgt, og til hvilken pris vi kan selge.

Etterspørsel avgjør

Ola Grytten er professor ved Norges Handelshøyskole og kjenner det norske boligmarkedet godt. Han mener spesielt boligjegere kan utnytte sesongvariasjonene i markedet.

– Å kjøpe for eksempel små studentleiligheter på høsten er lite prisgunstig. Å vente til jul, er mye lurere, sier Ola Grytten.

– Boligmarkedet er fullt ut effektivt åtte, ni måneder i året. Roligere måneder, som desember, juni og juli, kan være gode tidspunkter å kjøpe på.

Med det økte fokuset på galopperende boligpriser, skulle man tro boligkjøpere ville bruke alle muligheter for å få drømmeboligen til en rimeligere penge, også sommerferien.

– Det er kjøperne som er triggeren i markedet. Selgerne følger etter når de ser at markedet er i gang.

– Sommerferien er et dårligere tidspunkt å selge på. Da vil folk ha fri, også fra boligmarkedet. Om flere valgte å kjøpe bolig i sommerferien, ville det blitt flere selgere også, sier Ola Grytten.

Planlegging

Årsaken til at samboerparet har såpass med is i magen når det gjelder boligsalget, er at de regner med at flere tar boligfri på sommeren.

– De som kjøper leiligheten vår, er sannsynligvis noen som har noe fra før som de må selge. Derfor kan vi regne med at ny eier ønsker noen måneders overtakelse og vi alle unngår å bruke ferien, sier Anne-Marte Lind.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, mener at det er mulig å utnytte svingningene i boligmarkedet om man har tålmodighet og planlegger.

– Det går an å tjene på at det er færre boliger ute. Du trenger ikke kjøpe og selge i samme måned Om du kjøper når det er rolig, for eksempel i desember, og selger i januar, får du med deg prisoppgangen på nyåret og kan tjene litt på det, sier Finn Tveter.

Aktiv boligferie

Finn Tveter mener det er en myte med modifikasjoner at det norske boligmarkedet tar fellesferie.

– Når det er som roligst midt på sommeren, omsettes det fremdeles hele halvparten så mange boliger som når markedet er på topp. Objekter som er ute til salgs da, får som regel mer oppmerksomhet.

– Dessuten er det ikke alle som tar fri fra boligkjøpet. Spesielt folk som skal flytte til et annet sted i landet, bruker ferien aktivt, sier Finn Tveter.

Optimister

Uansett når på året familien flytter, frykter ikke Sveinung Grande at markedet snur og at de blir sittende med både hus på landet og leilighet i byen.

– Det koker nok litt ned til tilfeldigheter hva som skjer til slutt. Vi trenger jo ikke mer en to interesserte for at det skal bli en budrunde, og det er gunstig for oss, sier en optimistisk Sveinung Grande.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album