Gå til sidens hovedinnhold

Skal få oppgradere de gamle rekkehusene

Beboerne i Simensbrekka kan glede seg over en plan der de får lov til å oppgradere rekkehusene i gata, samtidig som den historiske verdien blir bevart.

EKEBERGSKRENTEN: Beboerne i Simensbrekka har samarbeidet med Byantikvaren og arkitekter, og laget en plan for hvordan de kan utvikle bomulighetene, samtidig som de historiske kvalitetene bevares.

Og nå har byrådet i Oslo fremmet et forslag om bevaringsplan for Simensbrekka.

– Dette er det første eksemplet i Oslo der man har fått til et så godt samarbeid mellom beboere og byrådet, sier Bård Folke Fredriksen (H) fornøyd.

Byrådslederen for byutvikling i Oslo ser seg fornøyd rundt i rekkehuslandskapet.

– Vi har hatt en fantastisk dialog, og et godt samarbeid med Byantikvaren hele veien så vi er veldig fornøyde, bekrefter beboer Irene Bakke.

Forslaget skal opp i bystyret 23. mars, og Folke Fredriksen har stor tro på at denne saken kommer til å gå gjennom.

Hjem for de husløse

Rekkehusene i Simensbrekka ble bygget av arkitekten Harald Hals (1886-1959) på begynnelsen av 1900-tallet.

På den tiden var det stor boligmangel i Oslo, og den unge arkitekten tegnet disse rekkehusene i Ekebergskrenten som en midlertidig løsning for de mange husløse.

– Det er viktig å bevare dette området først og fremst fordi det er en av Harald Hals’ viktigste verk, sier Folke Fredriksen.

Harald Hals ble senere byplansjef og har vært en viktig person for Oslo.

– Gjennom sitt yrkesaktive liv kom han med mange grep som politikere fortsatt følger i dag selv om de ble utført for 70 år, forteller Thomas Bartholdsen (H).

Forskjellige epoker

Beboer Irene Bakke tok kontakt med Byantikvaren i 2002 for å få være med å påvirke prosessen med å lage en bevaringsplan for Simensbrekka.

Beboerne ønsket å sette tilbake husene til slik de har vært. Gamle bilder ble funnet fram som mal.

– Med bildene kunne vi bevise hvordan husene en gang var, smiler Bakke.

Hun forteller at styret, som hun selv har sittet i, tidligere har vært veldig strenge.

– Vi fikk ikke gjøre noe som helst, men nå har vi blant annet klart å få gjennom at vi kan bygge små vindfang, sier Bakke fornøyd.

Folke Fredriksen understreker at selv om det bygges mye nytt i Oslo, er det viktig å ta vare på Oslos historie, og de synlige bevisene på at byen er blitt bygget gjennom forskjellige tidsepoker.

– Dette er jo et historisk spor som beriker Oslo historie.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå