Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil ha saltak og karnapper

Når nordmenn velger hus fra katalog, ender de aller fleste med tradisjonsrike boliger med nostalgisk preg.

Funkisinspirerte hus med enkle linjer, flate tak og store glassflater har de siste årene ryddet seg plass i alle huskataloger. Men når det kommer til stykket, velger norske husbyggere likevel trygt og tradisjonelt.

Aurora er vårt bestselger. Et hus som treffer midt i den norske folkesjela, sier Per Arne Bakken, markedssjef i Nordbohus.

Katalog-hus kunder har mulighet til å endre fasaden etter sin egen smak, men på Aurora er det sjelden ønske om det, fortsetter Bakken.

Trolig fordi huset er akkurat slik nordmenn flest vil ha det med ark på taket, snekkerglede-detaljer og nostalgiske vindusruter. Sveitserhus-stilen fra 1800-tallet ser ut til å være et arkitektonisk forbilde.

Siden Aurora ble lansert for to og et halvt år siden, har hun poppet opp i til sammen 191 eksemplarer rundt i landet. Og Aurora, som selges av Norges nest største kataloghus-produsent, er slett ikke alene.

På vår ringerunde til åtte store kataloghus-produsenter viste det seg at hus som til forveksling ligner Aurora, er bestselger hos de aller fleste.

Ninni en vinner

Hos Mesterhus, Norges største boligprodusent, er det Ninni som kaprer flest hjerter.

Ninni har vi solgt 40-50 av hvert år i flere år, forteller kjedeleder Arve Solheim. Ninni ser ut som tvillingsøsteren til Aurora, med midtstilt ark og akkurat den samme dekoren oppe ved mønet.

Slik vil folk ha det. De aller fleste velger tradisjonelt. Funkisboliger ligger på under ti prosent av totalsalget vårt, kommenterer Solheim. En lignende stilfordeling kan Jan Hoff, kjededirektør i Blink, melde om.

Rundt fem prosent av husene vi selger, er i funksjonalistisk stil. Som alle andre produsenter tilbyr vi også moderne arkitektur, men kundene velger heller tradisjonelt og klassisk. Koselig er viktigere enn spennende.

Der lykken bor

Hos Block Watne er det Lykkebo som gjelder. I år som i fjor som for femten år siden.

Totalt er det bygd rundt 2000 stykker av Lykkebo. Såvidt vi vet, er Lykkebo det mest solgte typehuset i Norge gjennom tidene. Det ble lansert vinteren 1991. Lykkebo er et tradisjonelt hus utvendig, men moderne og arealeffektivt innvendig. Det ble skapt for å passe inn i de fleste omgivelser, det være seg byggefelt eller stor eplehage, sier Elisabeth Landsend, informasjonssjef i Block Watne.

Et ferdig bygd Lykkebo-hus, uten kjeller, ligger på cirka 1,6 millioner. Da får du blant annet bruksareal på 142 kvadratmeter, to bad, fem soverom og to stuer. Tilsvarende bestselgerhus fra andre produsenter ligger i samme prisklasse.

At hus tegnet på 1990-tallet fortsatt appellerer, det har også Idéhus merket. Deres superselger fra katalogen har lenge vært Smeden, et hus som er påfallende likt alle de forannevnte.

Hvis du spør folk som skal bygge hus hva de ønsker seg, vil nok åtte av ti beskrive et koselig hjem med bestemorsvinduer og snø på taket, mener Ole Martin Østby, teknisk ansvarlig i Idéhus.

Folk tør ikke å satse på drømmen de kanskje har om en funkisbolig, når de skal investere flere millioner i tomt og hus. Da velger de i stedet hustyper med røtter i tradisjonell norsk byggeskikk. Det er kanskje ikke så spennende, men trygt og godt, mener Østby.

Større vinduer

At sansen for funkis er større enn de endelige valgene tyder på, bekreftes av Benn Båtvik, markedssjef i i den store boligprodusenten Norgeshus.

Kundene viser veldig stor interesse for de funkisinspirerte husene vi har i katalogen vår, men når valget skal tas, er det nesten ingen som bygger dem. En av grunnene kan være at lokale reguleringsplaner ofte setter en stopper for flate tak, sier Båtvik.

Han forteller imidlertid at Norgeshus-kundene sakte, men sikkert er i ferd med å endre smak.

Det vises gjennom tilbakegang for Granli, et hus med karnapper og smårutede vinduer som tidligere var bestselger. I 2007 er det Nupen som har solgt best.

Dette er et hus med det Båtvik beskriver som "et litt moderne uttrykk", med enklere form og større vinduer.

Også andre husprodusenter bekrefter utviklingen mot en mer moderne stil, selv om det er langt fram til de råeste funkisbygningene.

Slik beskriver Jan-Magnus Knudsen, selger i Mørehus, et av firmaets mest populære hus der både navnet og pyntelist-bruken er minimalisert:

Det heter bare 431, og det er på vei opp på salgsstatistikken. Huset som helhet har en klassisk form, men de store vindusflatene gir hele bygningen et mer moderne preg.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk