*Nettavisen* Nyheter.

- Bra for boligmarkedet

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Krisepakken fra regjeringen kan gi økt etterspørsel etter boliger.

26.01.09 16:42

Det tror sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Det er økningen i Husbankens låneramme på hele 2 milliarder kroner Senneset tror vil kunne stimulere etterspørselen etter boliger.

- Økt etterspørsel
- Det er et såpass stort beløp at det kan føre til at flere unge etterspør boliger, sier Senneset i en kommentar til Nettavisen.

Siden finanskrisen satte inn for fullt i september i fjor, har lånetørken i bankene gjort vondt verre i boligmarkedet. Mange får simpelthen ikke lån til ny bolig. Dermed stopper etterspørselen helt opp.

Nå har regjeringen bestemt seg for å stimulere boligmarkedet gjennom krisepakken som ble lagt fram mandag formiddag. I en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet informeres det om to tiltak:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset (NA24)

1) Regjeringen bevilger 250 millioner kroner til 1500 nye utleieboliger.

2) Husbankens låneramme økes med 2 milliarder kroner.

- Målet er å motvirke økt arbeidsløshet i byggenæringen. Samtidig vil tiltakene styrke den sosiale boligpolitikken, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa i pressemeldingen om de 1500 nye utleieboligene.

2 milliarder
Senneset mener disse 1500 boligene kan bidra til å lette situasjonen i boligmarkedet helt lokalt, men at det er snakk om for få boliger til at det vil ha noen virkning på boligmarkedet generelt.

Når det gjelder de økte rammene i Husbanken forholder det seg annerledes, ifølge Senneset. I pressemeldingen sier Kleppa:

- Styrkingen av låneramma i Husbanken med 2 milliarder kroner bidrar til å sikre byggenæringen finansiering av gode boligprosjekter, samtidig som vi sikrer at kommunene får tilgang til mer startlån til unge og økonomisk vanskeligstilte.

- Jeg vil oppfordre kommunene til å satse på startlån, både til etablering og refinansiering for flere av innbyggerne sine, sier Kleppa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene er glad for at regjeringen øker utlånsrammene til Husbanken, men mener det ikke har vært noe problem med for små rammer.

- Må komme i gang
Derimot er det viktig at ordningen med startlån blir kjent for de unge, og at kommunene kommer i gang med å bruke ordningen.

Jæger savner enda kraftigere satsing på bygging av boliger i offentlig regi enn de 1500 utleieboligene som er lagt inn i krisepakken.

- Jeg tror det offentlige kunne bygd mer, ettersom de private handler lite boliger for tiden, sier Jæger til Nettavisen.

SELGE BOLIG?Velg og vrak blant 200 meklere

MINRENTE:Få det beste boliglånet

Norske Boligbygelags Landsforbund (NBBL) mener krisepakken inneholder mange positive tiltak.

- Økningen i tilskudd til omsorgsboliger og sykehjem, studentboliger og utleieboliger, samt økte lånerammer i Husbanken, er tiltak i riktig retning, selv om vi absolutt kunne ha ønsket oss større rammer, sier administrerende direktør Ralph Norberg i NBBL i en kommentar.

NBBL savner imidlertid tiltak som kunne fått fart på oppussingen av eksisterende boliger.

- Ikke minst i blokkbebyggelse eid av borettslag og sameier, er dette investeringer som ikke er lette å få utløst, selv om alle ser behovet. Her vil økonomiske stimulanser være helt avgjørende for å få opp aktiviteten, sier Norberg.

NBBL forutsetter at krisepakkens økte bevilgninger til Enova - et statlig selskap som skal fremme miljøvennlig energibruk - vil bli kanalisert til enøk-tiltak i eksisterende boligmasse.

Skuffet
Norges Huseierforbund er skuffet over krisepakken. De mener den stort sett inneholder tiltak rettet mot det offentlige, som i sin tur kjøper tjenester fra store bedrifter.

- Tiltakene burde i større grad vært rettet inn mot mindre bedrifter og enkeltmannsforetak. Norges Huseierforbund mener av skattelettelser for privatpersoner er avgjørende for å stimulere huseiere til økt vedlikehold og bedre ivaretakelse av egen bolig, heter det i en pressemelding fra forbundet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag