*Nettavisen* Nyheter.

- Dempet boligprisvekst i 2006

Ekspertene tror prisene på boligene i Norge vil fortsette å stige neste år, men enden på boligfesten er like rundt hjørnet.

18.01.06 16:06

For 2005 ligger det an til at prisveksten ender på rundt ni prosent, sammenliknet med gjennomsnittet fra 2004. Det er litt høyere enn hva ekspertene så for seg ved inngangen av året.

Til neste år tror makroøkonomene at prisene vil stige videre, men ikke like mye som i år.

- Vi tror på en oppbremsing, og vårt anslag for årsveksten i 2006 er seks prosent, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

- Unormal utvikling
Dørum mener både den ventede renteøkningen og den kraftige boligbyggingen vil dempe veksten. I tillegg påpeker DnB NOR-økonomen at boligprisveksten har vært unormalt sterk de siste årene, og at prisnivået nå er "lovlig høyt".

I 2007 og 2008 ser Dørum for seg videre utflating av markedet, og tror boligene i snitt vil bli fire prosent dyrere begge årene.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets har prognoser omtrent på linje med Dørum for det kommende året.

- Vi har foreløpig ikke laget en veldig avansert prognose, men regner med at det blir lavere prisstigning til neste år på mellom fem og syv prosent, sier Juel til TV 2 Nettavisen.

Nordea Markets kommer med nærmere anslag på nyåret.

Fall i 2007
Mest pessimistisk er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities. Selv om han tror boligprisene vil stige rundt fire til fem prosent i 2006, ser han for seg et fall året etter.

- Anslagene for neste år innebærer en oppbremsing av hva som er i dag. I 2007 tror jeg utviklingen vil være fra null til svak minus, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

I 2008 tror Andreassen prisene vil ligge stabilt, men åpner for en vekst på maksimalt to prosent.

Selv om DnB NOR-kollega Dørum i utgangspunktet ser for seg en prisoppgang også om to til tre år, utelukker han ikke Andreassens scenario.

- Vi er ikke hellig overbevist om at boligprisen skal videre opp. Vokser det videre til neste år, kan vi få et fall, påpeker Dørum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.