*Nettavisen* Nyheter.

- Det kan snu fortere enn du tror

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)

Når begynner boligprisene å stige igjen? Sjekk hva ekspertene tror.

Eiendomsmeglerne har fått blod på tann etter at den første skikkelige visningshelgen ble unnagjort sist helg.

LES MER OM BOLIG I NETTAVISEN

Eiendomsinvestor og boligspåmann Ola Mæle tror oppgangen er like om hjørnet. Og han tror prisene da kan stige mer enn mange aner.

- Normaliserer seg

- Boligmarkedet er i ferd med å flate ut og normalisere seg. Oppgangen kan komme raskere enn mange aner på grunn av rentekuttene, som er store og kommer fort, sier den profilerte investoren til Nettavisen.

LES OGSÅ:Boligfrykten slipper taket

Mæle trekker fram den dramatiske nedgangen i nybyggingen.

Nybygging kreftig ned

- I mange byer bygges det jo ikke nytt i det hele tatt. Utbudet blir da dramatisk redusert, sier han.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det fra januar til november i fjor ble påbegynt 23,5 prosent færre boliger enn tilsvarende periode året før. I enkelte fylker var nedgangen mye mer dramatisk: 69,3 prosent ned i Troms, og 65,4 prosent ned i Oppland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Norges Banks rentekutt kan vise seg å være den viktigste vitamininnsprøytningen for boligmarkedet. Sentralbanken har signalisert boligrenter ned mot 3,5-4 prosent. Mange har allerede fått brev fra banken sin om kraftige rentekutt. Disse vil gjelde fra februar/mars i år.

Fullt så optimistisk er ikke administrerende direktør Petter Batta i Huseiernes Landsforbund. Mange satte kaffen i halsen da han allerede i januar 2007 spådde en nedgang på inntil 20 prosent i boligmarkedet. Langt på vei ser det ut til at han får rett.

Men nå tror selv Batta at boligmarkedet kan snu inneværende år. Men ikke før det har falt 5-6 prosent til.

TROR DU BOLIGPRISENE SNUR NÅ? Diskutér nederst i saken.

- Jeg tror ikke på noen varig oppgang før tidligst i andre halvår sier han til Nettavisen.

Batta tror utmerket godt vi kan få en januareffekt i år også - kanskje en oppgang på én prosent i prisene. Men så vil det falle på nytt utover våren.

Januareffekt

I fjor steg prisene med hele 3 prosent i januar.

Batta tror økning i arbeidsledigheten vil være det største hinderet for en lys boligvår.

- Vi hører det fra NAV og fra statsministeren. Arbeidsledigheten er ventet å stige. Det vil legge en sterk demper på boligprisene, sier Batta.

Batta lister opp følgende tre faktorer som forklaring på hvorfor boligprisene ennå ikke har nådd bunnen:

1) Økning i arbeidsledigheten.

2) Det tar tid før den varslede nedgangen i boligrenten merkes for folk flest.

3) Bankenes har signalisert at de vil være meget restriktive med utlån.

På den positive siden trekker også Batta fram bråbremsen i byggingen av nye boliger. Han tror at mangel på nye boliger vil kunne gi en kraftig oppgang i prisene når det først snur.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea deler Battas syn på hvordan boligprisene vil utvikle seg den nærmeste tiden. Han tror de skal mer ned, før de går opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nordea)

- Jeg tror på et forsiktig prisfall fram til sommeren, sier Bruce, og kvantifiserer det til omtrent 5 prosent.

Utover høsten vil prisene flate ut tror han.

Jobben joker

- Jobbsikkerhet er viktig for folk. Vi vil se en økning i arbeidsledigheten fremover. Det vil gi mindre flytting, og legge en demper på boligmarkedet. Yngre folk vil bo lenger hjemme, og så videre, sier Bruce.

SKAL DU SELGE? Prøv Nettavisens meglerguide

MISFORNØYD MED RENTA? Bytt bank her

Men at stemningen har snudd, det tror Bruce. Mens folk i fjor høst satt på gjerdet og ventet fordi prisene skulle ned, er de nå på jakt etter et godt tilbud. Men fortsatt tror altså Bruce at selgerne må moderere sine prisforventninger.

Det har vært eksempler i media på boliger som sist helg ble solgt raskt: Men Bruce mener det dreier seg om boliger hvor selger allerede har senket prisen kraftig. Mange har ennå ikke gjort det på sine boliger.

Den siste pessismist?

Eiendomsinvestor og kunstmesen Christian Ringnes er blant de hardbarkede boligpessimistene. Han tror markedet vil være vanskelig i 1 år til.

- Den internasjonale krisen vil gjøre at tilgangen på kreditt vil være svak, og med lav oljepris i tillegg vil dette holde boligmarkedet nede i et års tid til, sier Ringnes til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

I motsetning til sin investorkollega Ola Mæle, synes ikke Ringnes at man skal håpe for mye på den lave boligbygggingen. Det er først det siste året at man har fåttt en brems i igangsettingen av nye boliger. Det betyr at det vil bli ferdigstilt mange nye boliger også i 2009. Det er ikke før i 2010 og 2011 at den lavere byggeaktiviteten vil slå ut, ifølge Ringnes.

- I tillegg får vi nå et blaff i boligmarkedet (januareffekt, red.anm.), og så vil mange bruktboliger igjen komme ut på markedet, sier han.

Det store tilbudet av brukte boliger har vært et av de store problemene i boligmarkedet. Tilbudet av brukte boliger på Finn.no falt fra over 22.000 i november, til 17.700 den 31. desember. En del av denne etterlengtede tilbudsreduksjonen skyldes juleferien. Nå er tilbudet igjen på vei opp. Torsdag 15. januar er det 18.300 boliger til salgs. I riktig gode tider har tilbudet ligget ned mot 10.000 - 12.000 boliger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.