*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er løgn

Foto: (Arbeidstilsynet)

Investor Eigil Stray Spetalen i harnisk etter anklager om «slaveleir».

24.10.11 15:28

Investoren Eigil Stray Spetalen har fått stryk av Arbeidstilsynet etter en befaring på Spetalens landsted på Lekerøya i Risør der han bruker arbeidere fra Litauen.

Arbeidstilsynets overingeniør Alf Helgeland mener, ifølge Agderposten at Spetalens byggeplass er det nærmeste man kommer en slaveleir i moderne tid. Alle ingredienser i sosial dumping er til stede, mener Helgeland.

Han lyver
- Jeg reagerer kraftig på at en offentlig tjenestemann går ut med uriktig informasjon. At han lyver bevisst, sier Spetalen til Nettavisen.

- Han vet at det ikke er riktig at disse menneskene jobber på søndager. Han vet at de får utbetalt mellom 18.000 og 22.000 kroner etter skatt alle sammen. Enten lyver han, eller så er han veldig dårlig i matte, sier Spetalen.

Spetalen er opprørt over kritikken, og mener han har sørget for ordnede forhold på byggeplassen etter kritikk fra Arbeidstilsynet ifjor.

Arbeidstilsynets inspektører besøkte byggeplassen på Lekerøya den 14. oktober. Da hadde Fellesforbundet (LO) først vært der.

Klikk på bildet for å forstørre.

- LO står bak
Spetalen mener LO bruker «alle virkemidler».

- Dette er et opplegg fra LO – de bruker alle virkemidler for å få litauerne vekk.

- Men når det er sagt, så synes jeg LO gjør en fantastisk jobb for sine medlemmer. De er jo en interesseorganisasjon. Jeg er mer overrasket over Arbeidstilsynet, sier han.

Vil se på boforholdene
Når det gjelder kritikken mot boforholdene, sier Spetalen at han kan være enig i at det kan være rom for forbedring her, og dette vil han gripe fatt i.

På den annen side mener det er grenser for hvor langt han kan gå i kontrollen av litauernes privatliv. Han mener forholdene har vært akseptable når han én gang i uken kommer på besøk for å sjekke.

- Men dette blir litt som å overlate huset til tenåringer. Jeg er der hver mandag. Da ser det som regel greit ut. Men disse har vel vært der på en annen dag, sier Spetalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kastet nesten opp
Helgeland beskrev luften i lokalene som så dårlig at han holdt på å kaste opp. Videre hadde tilsynet bilder som viste en grisete komfyr.

Spetalen sier at etter at Arbeidstilsynet var der for et år siden, har han ansatt folk for å påse at HMS-kravene (Helse, Miljø og Sikkerhet) blir ivaretatt. Han mener det ikke er noen grunn til å tro at dette ikke blir fulgt opp skikkelig.

Spetalen kommer nå til å se på boforholdene én gang til, og erkjenner at han kanskje har gitt litt for mye frihet på dette området.

Ifølge Spetalen har de litauiske arbeiderne tilgang på dusj, toalett og vaskemaskin. De har tilgang på flere soverom, men har valgt å fordele seg på 2 rom. På byggeplassen er det flere bygg, og etterhvert som ting blir ferdig, flyttes losjiet til nye bygg.

- Hvordan føles det å bli gjenstand for kritikk der byggeplassen man eier sammenlignes med en moderne slaveleir?

- Sover godt
- Det er sevfølgelig ikke noe hyggelig. Men når jeg mener jeg oppfyller de kravene som er, sover jeg godt om natten. Jeg gir disse litauerne en mulighet til å tjene 3-4 ganger så mye som i hjemlandet. De gutta er kjempefornøyde, sier Spetalen til Nettavisen.

Spetalen har foreløpig hendene fulle med å svare på det siste brevet fra Arbeidstilsynet, men vil vurdere å saksøke tilsynet for injurier.

- Hvorfor bruker du litauere når det blir så mye bråk?

- Det er selvfølgelig fordi det er billigere, sier han.

Spetalen har ikke regnet på hvor mye billigere det blir, men mener det ikke dreier seg om så mye når man tar i betraktning all administrasjonen rundt. Man må ha byggeledelse etcetera.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.