*Nettavisen* Nyheter.

- Dette må være tidenes naboklage

«Varsel om rettslige tiltak» ble møtt med latter. Les hele klagen.

08.07.08 14:03

NETTMØTE TIRSDAG KL 13:Send inn spørsmål om nabokrangler til Helps forsikringseksperternederst.

En vakker vårkveld i år på Nordnes i Bergen ble det arrangert vorspiel i en av leilighetene. Men kvelden fikk en brå og uventet vending da en av beboerne i en sidegate tidlig på kvelden banket på og leverte en naboklage med tittelen:

«Til eventuelle nye naboer i Haugeveien. Henstilling om overholding av lover og forskrifter. Varsel om rettslige tiltak.»

Klagen er på tre A4-sider, dønn seriøs og mange vil nok synes den er ustyrtelig morsom.

Her kan du lese den i sin helhet.

- Denne klagen er helt fantastisk. Det må være tidenes naboklage, sier Preben Hansen lattermild til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

HTML EMBED

(Kartet viser Haugeveien som går ut mot Nordnes i Bergen, der akvariet ligger.)

Sendt rundt i nabolaget
Det var Prebens kamerat som mottok klagen, og siden har den blitt videresendt på e-post i nabolaget og fremkalt mye latter.

- Klageren ga kameraten min beskjed om at selv om klagen var datert for rundt fem år siden, så sto den fortsatt ved lag

«Jeg vil derfor, for den tid dere skal holde hus på Nordnes, be dere om å forstå hvor ekstremt dårlig isolert bergenske bygårder er. Første bud for oss som bor i 100 år gamle hus er derfor å skru bassen på stereoanlegget ned en kvart omdreining, og siden aldri røre den.»

- Klageren ga kameraten min beskjed om at selv om klagen var datert for rundt fem år siden, så sto den fortsatt ved lag, forteller Preben.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/bolig:


Dette er boligen din verdt nå

Nå faller prisen på alle typer boliger

Slik takler du rentesmellen

Truer med politi og søksmål
Noen vil nok mene at teksten i klagen ikke akkurat er med på å skape en forsonende og forståelsesfull tone. Etter en oppramsing av hvordan resten av nabolaget bør oppføre seg for å tilfredsstille klageren, kommer han med sterke advarsler om hva som vil skje dersom dette ikke overholdes.

«Jeg vil advare dere om at uvarslet støy innenfor de tidsrom lover og forskrifter fastsetter absolutt forbud mot støy i - uten ytterligere varsel - vil medføre snarlig tilkalling av politi.»

Og han levner ingen tvil om hvor snart snarlig faktisk er.

«Snarlig betyr her kl. 23:05 på ukedager og kl. 00:05 på søndager. Jeg vil advare dere om at andre enn ubetydelige overtramp - også her uten ytterligere varsel - vil resultere i sivilrettslig søksmål med krav om erstatning for påførte ulemper.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Odd-steinar Tøllefsen

Lite støy
Preben, som også bor i samme nabolag, forteller at han ikke har hørt noe om at klageren faktisk har gjort alvor av noen av truslene.

- Men dette er kjent for å være et rolig strøk av Bergen med voksne beboere, så det er ikke mye å klage på her. Hadde denne personen bodd i det langt mer støyutsatte studentområdet på Nygårdshøyden ville han kanskje tatt livet av noen, spår Preben.

Normalt liv
Men for all del, klageren vil på ingen måte frata naboene retten til å leve et normalt liv.

«Jeg ønsker å presisere at jeg (sikkert i likhet med andre naboer) ikke bestrider deres rett til å leve et normalt sosialt liv.»

Deretter følger en lengre utredelse om støy, egoisme, hensynsløshet og antisosial atferd, før han kommer til punktet om hva som blir den praktiske konsekvensen av dette.

«Du kan arrangere kontrollerte vorspiel, men du må (utenfor et par opplagte unntaksdatoer) aldri finne på å arrangere fest (det mange forbinder med begrepet fest) i et så tettbygd nabolag som vårt.»

- Jeg tror ikke det er spesielt lytt i vårt område, men i eldre bygårder blir det litt lyd. Dette er helt normalt når man bor i sentrum. Hvis du bor her må du ta både de positive og negative sidene med hud og hår, sier Preben.

Har du opplevd lignende historier? Send oss dine beste/verste nabohistorier på mail her!

Gullkorn
Det beste gullkornet har vår kjære klager vært så elskverdig å spare til slutten av brevet.

«Om du er en slik som nå føler irritasjon, så er det ganske enkelt fordi du føler deg truffet, og at du i bakhodet aner at dine foreldre har avlet og oppdratt barn helt uten mål og mening. Bli i tilfelle ikke sint på meg. Jeg er bare budbringeren.»

Hele klagen er på tre A4-sider, og her kan du lese den i sin helhet.

Tirsdag stiller advokatene i Help forsikring til nettmøte her i Nettavisen klokken 13. Allerede nå kan du sende inn dine spørsmål rundt naboklager til dem. Skjema finner du nederst.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Odd-steinar Tøllefsen

- Dette er en ekstrem klage. Det blir nesten så man ikke kan ta den alvorlig, sier advokat Arne Johan Almeland i Help forsikring til Nettavisen.

Han sier det finnes mange sure naboer som glemmer at de bor i byer.

Det er en menneskerett å ta seg en fest.

- Man må faktisk tenke på hvor man bor. Hvis man bor lag på lag i bygård, så ligger det i kortene at det blir lyder. Det er en menneskerett å ta seg en fest, men selvfølgelig går det en grense for hvor mye bråk man skal lage, sier Almeland.

Støy skaper konflikt
Han forteller at den typiske naboklagen i byene går på dette med støy, mens klagene får en annen karakter når man bor på steder med mer plass. Da er det gjerne grenseoppmåling, bruk av ankomstveier og ønske om felling av trær som volder størst problemer.

- Konfliktene dreier seg ofte om tidligere muntlig avtalt bruksrett. Spørsmålene dukker gjerne opp i forbindelse med eierskifte, forteller Almeland.

Les hva ekspertene svarte i tidligere nettmøter:

Advokatene svarte Nettavisens lesere om hytte

Advokatene svarte Nettavisens lesere om båt

Advokatene svarte Nettavisens lesere om bolig

Fellingstillatelse kommer an på ulempen
Hva man kan få medhold i ved en eventuell rettssak kommer gjerne an på hvor stor ulempe en ting medfører.

- Kan for eksempel naboens trær falle ned og knuse garasjen din, er sjansen for å få medhold til å fjerne dem større enn hvis man bare vil beholde kveldssola en ekstra halvtime, sier Almeland.

Under kan du sende inn dine spørsmål om naboforhold til advokatene i Help forsikring og få svar på dem i nettmøtet tirsdag klokken 13.

Hvis du har en spesiell historie vil vi gjerne høre fra deg. Send oss i så fall historien til: sjur.kvamme@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag