*Nettavisen* Nyheter.

- Erna svikter de unge

- Regjeringens boligpolitikk er et svik mot de unge og dem med dårlig råd, mener SVs boligpolitiske talsmann, Heikki Holmås.

06.02.04 19:21

- Vi legger opp til at flest mulig skal klare seg selv, og de som ikke gjør det skal få hjelp til å klare seg, sa kommunalminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag, der regjeringens visjon om en fremtidig boligpolitikk ble lagt fram.

Det er stortingsrepresentant og boligpolitisk talsmann for SV, Heikki Holmås, helt uenig i.

- Regjeringen kutter kraftig i støtten til bygging av billige utleieboliger. I praksis betyr dette at de som sliter i dagens boligmarked, unge og folk med dårlig råd, kommer til å få det verre på boligmarkedet dersom dette blir vedtatt, sier Holmås.

- Tilbakeskritt
Han får støtte av Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsmann, Karl Eirik Schjkøtt-Pedersen.

- Stortingsmeldingen om boligpolitikken som ble lagt fram i dag, er et klart tilbakeskritt for norsk boligpolitikk. Husbankens rolle svekkes. Regjeringen vil ikke støtte bygging av billige utleieboliger for ungdom. På denne måten bruker Regjeringen meldingen til å svekke boligpolitikken, istedenfor å styrke den, sier Schjøtt-Pedersen.

Jon Blund-filosofi
På regjeringens pressekonferanse la regjeringen vekt på at "alle skal kunne bo trygt og godt".

Dette skal nås gjennom å tilrettlegge for et velfungerende boligmarked, skaffe boliger for vanskeligstilte på boligmarkedet samt øke antall boliger som er miljøvennlige og tilpasset folk med mindre handikap.

Erna Solberg trakk frem at det norske boligmarkedet er svært velfungerende i forhold til andre land.

- Det er høy standard på norske boliger, og ettersom de fleste eier egen bolig er det bedre vedlikehold, påpekte kommunalministeren.

Leiebolig - en fattigdomsfelle?
Men markedet har også ulemper, slik som at byggekostnadene her til lands er svært høye. Dermed er det vanskelig for førstegangsetablerere å komme seg inn på markedet.

For å få bukt med dette, legger regjeringen opp til å endre Husbankens regler. Blant annet reduseres arealkravet, og startlån videreføres som topplån.

I tillegg ønskes det at eierandelen av norske boliger skal økes, ettersom regjeringen mener leieboliger kan være en fattigdomsfelle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag