*Nettavisen* Nyheter.

- Flytteboom løfter boligmarkedet

40-åringene har flyttet nesten seks ganger i sitt liv. Hyppigere boligbytte kan ha bidratt til oppgangen i boligmarkedet.

28.01.08 17:57

Hver nordmann har flyttet fem ganger i sitt liv. Folk i 30-årsalderen flytter oftest. Dette kommer frem i en fersk undersøkelse som Perduco har gjennomført for eiendomsmeklerselskapet Garanti.

- Meklerne lever jo av at folk flytter. Økt flytting gir flere oppdrag, og mer penger i kassa, sier markedssjef Per Hultgren i Garanti Eiendomsmegling til Nettavisen

Les også: - Vi flytter mer

Økt flytting har gitt økning i omsetningshastigheten for boliger. Dette er en faktor som kan ha bidratt til den kraftige økningen i boligprisene de siste 15 åra.

Tabellen viser flyttehyppighet blant nordmenn, fordelt på alder.

ALDER

Flyttet 0 ganger

1-2 ganger

3-5 ganger

6-9 ganger

Mer enn 10 ganger

vet ikke

Under 30 år

11%

27%

37%

15%

7%

2%

30 - 39 år

2%

12%

44%

22%

16%

4%

40 - 49 år

2%

17%

42%

21%

16%

2%

50 - 59 år

3%

21%

45%

16%

13%

2%

Kilde: Perduco/Garanti Eiendomsmegling.

Troms topper
Den viktigste årsaken til at folk flytter, er behovet for nærhet til sentrum. Behovet for landlige omgivelser oppgis som den nest viktigste årsaken, fremgår det av Garanti-undersøkelsen.

- Det mest overraskende er kanskje at det ikke er i Oslo at folk flytter mest. Det er faktisk i Troms, der 20 prosent oppgir å ha flyttet 10 ganger eller mer, sier Hultgren.

Undersøkelsen, som er gjort blant 1900 personer, viser at nordmenn flytter oftere. De i alderen 30 og 39 år oppgir å ha flyttet hele 5,7 ganger, mens de under 30 oppgir å ha flyttet 3,9 ganger. Etter fylte 40 år synker flyttehyppigheten i takt med alderen.

Unge nomader
- Unge mennesker har et helt annet flyttemønster og en annen flyttehyppighet enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen. I dag har en person under 30 år flyttet like mange ganger som en person over 60 år, men på halvparten av tiden, sier administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, Stein Drogseth, i en kommentar til undersøkelsen.

Undersøkelsen viser også at folk i storbyene som Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand er blant dem som oftest er på flyttefot.

- Det er ikke unaturlig at man i storbyene har størst flyttehyppighet. Her bor man midlertidig, man leier i større grad og man bor ofte i en storby for en periode når man er ung, sier Drogseth.

Derfor flytter vi
I undersøkelsen oppgis to hovedårsaker til hvorfor man har valgt nåværende bosted; nærhet til sentrum og nærhet til landlige omgivelser.

- Det virker som om enten skal man bo på landet eller så skal man bo i byen, sier Drogseth.

Nærhet til jobb er også en viktig årsak til at man flytter.

God økonomi
Noe overraskende er det at økonomi og pris ikke oppgis å være avgjørende for boligvalget eller beliggenhet.

- Dette tyder på at folk opplever at de har god økonomi, og velger bolig ut i fra livsstil og status, sier Drogseth.

Undersøkelsen omfatter hele landet, og er gjennomført av Perduco for Garanti Eiendomsmegling i november 2007 blant 1900 privatpersoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag