- Frisk start på boligåret

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Full gass på visninger i helgen.

13.01.10 13:51

Januareffekten gir boligselgerne vind i seilene. Eiendomsmeglerne melder om godt besøk på visningene i helgen, til tross for det kalde været.

- Jeg hadde rundt 50 stykker innom på den ene av de to leilighetene jeg hadde visning på i helgen. Omkring 30 satte seg på liste, sier eiendomsmegler Marius Holm hos Obos på Torshov til Nettavisen.

SELGE BOLIG? Finn megler

Leiligheten på 82 kvadratmeter i Trondheimsveien 97 i Oslo har en verditakst på 2.450.000. Prisantydningen er på 2.390.000 kroner.

Får inn bud
Holm og hans kolleger i Obos er fornøyd med helgens oppmøte på visningene, men det er for tidlig å si noe om hvordan budprosessen vil gå.

På den andre leiligheten Holm hadde visning på er det allerede kommet inn et bud på 1,4 millioner kroner, 50.000 under prisantydning.

Holm tror 2010 blir et bra år i boligmarkedet, med jevn stigning i prisene.

- Det ser ikke ut til at renta skal stige så mye, og vi har et bra arbeidsmarked i Norge, sier han.

Foto: (Obos)

Frykter mangel på boliger
Holm trekker også frem den sterke nedgangen i boligbyggingen som følge av finanskrisen.

Obos, en av landets største boligbyggere, satte ikke i gang et eneste nytt prosjekt i 2009. Dette fører til at det raskt vil kunne bli underskudd på boliger. I Oslo bidrar veksten i innbyggertallet til fortsatt press på prisene.

Medier hauser opp januar
Januar er normalt en svært god måned i boligmarkedet. I 2009 steg prisene med hele 4,8 prosent i årets første måned, og det er mange som surfer på bølgen. Mediene skriver mye om hvor lurt det kan være å selge i januar, og det forsterker oppgangen.

2009 ble et overraskende godt år i boligmarkedet, med en prisoppgang på nesten 15 prosent. Oppgangen kom riktignok etter en periode på 18 måneder med nedgang i prisene forårsaket av finanskrisen. 2010 vil bli mer normalt, tror ekspertene. Likevel er prognosen fra Norges Eiendomsmeglerforbund frisk - åtte prosent oppgang i boligprisene ble spådd under pressekonferansen sist uke.

Eiendomsmegler Thomas Anmarkrud Kiligitto hos Nordvik & Partners sier det nå er flere som kjøper ny bolig før de selger sin gamle. Dette tyder på at boligmarkedet fungerer normalt igjen. Under boligkrisen førte frykt og mangel på bankfinansiering til at mange solgte egen bolig før de kjøpte ny.

- Vi merker at folk kjøper først. De føler seg tryggere på hva de får for egen bolig. Mellomfinansieringen fungerer igjen, sier Kiligitto til Nettavisen.

Leiligheter er hot igjen
Det er særlig leilighetsmarkedet som er «hot» nå i januar. Kiligitto hadde ti stykker innom på en 133 kvadratmeters leilighet på Torshov. Noe dårligere besøk var det på to leiligheter som har ligget ute før.

Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)

Trass dårlig oppmøte på de gamle salgsobjektene, har selgerne her tro på januareffekten, og prisene er holdt uendret.

Optimistisk
Kiligitto er optimistisk med tanke på boligåret 2010.

- Vi har fått mange oppdrag inn, og det er bra med befaringer, sier han.

Kiligitto tror prisene vil stige noe på begynnelsen av året, og så stabilisere seg. Renteoppgangen vil bidra til at markedet ikke tar helt av. Videre husker folk problemene fra et par år tilbake, og de er litt forsiktige.

Boligmarkedet følger du på Boliga.no

I Bergen er bildet minst like positivt. Eiendomsmegler Stian Hovda Bergersen i Privatmegleren hadde en tomannsblig som ble lagt ut den aller første helgen etter nyttår. Begge enhetene ble solgt få dager.

- Det er lite til salgs i Bergen, og godt med pågang på visningene, sier han.

Det er for tiden 555 boliger til salgs på Finn.no i Bergen. Hovda Bergersen tror et normalt nivå for boligtilbudet i Bergen burde ligge nærmere 800. Han forventer stabile eller noe stigende priser utover året.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.