Bo

- Ikke gjør som naboen

(Scanpix)

Du har én dag på deg til å fikse boligmålingen. Her er svarene du trenger.

Skatteetaten og Norges Takseringsforbund svarte leserne på nettreff torsdag.

Én dag før fristen går ut for innsending av boligopplysninger, er det fortsatt mye forvirring.

Les alle spørsmål og svar nederst i saken

- Hei. En av mine naboer i rekkehuset oppfordret meg til å skrive 83 kvadrat for p-rom, slik at vi alle skulle ha det likt. Jeg kjøpte rekkehuset i sommer og har da en ganske ny takst, og der står det 102 kvadrat for p-rom. Naboene mine har ikke målt opp kjelleren som er på 20 kvadrat, som som vi alle bruker som kjellerstue. Rommet er over 190 cm i høyde og etter krav skal dette også meldes inn.

Men vil dette tilsi at jeg da som eneste i rekkehuskomplekset som melder inn kjelleren vil få mye høyere verdi enn naboene som har helt lik leilighet? Vil event. skattemyndighetene fange opp dette?

Til dette svarer Skatteetaten:

Om en takstmann nylig har målt boligen din til 102 kvadratmeter P-rom ville jeg anbefale deg å legge dette til grunn - og ikke bekymre deg for hva naboen gjør!

Syk uten skjema
En mor spør hva hun skal gjøre. Hun har ikke mottat noe skjema for leiligheten som hennes syke sønn bor i.

- Jeg er mor til en som har vært syk i lengre tid og jeg har ordnet med post etcetera. Han har ikke motatt de skjemaene for innsending av boarealet som vi har fått. Hvor ligger glippen? Dere eller posten tro?

- Dette kan skyldes at leiligheten er en borettslagsleilighet og at skatteetaten ikke har mottatt opplysninger om hvem som er eiere. Skjema kan uansett leveres elektronisk, eller lastes ned på www.skatteetaten.no, eller fås ved henvendelse til nærmeste skattekontor, svarer Skatteetaten.

Mange lurer på hvordan skattemydnighetene bruker arealopplysningene.

- Ligningsverdien fastsettes med utgangspunkt i en kvadratmeterpris som beregnes av Statistisk Sentralbyrå. Kvadratmeterprisen skal gi uttrykk for en estimert markedsverdi pr kvadratmeter og bygger på statistiske opplysninger om omsatte boliger (boligtype, areal, geografisk beliggenhet og alder). Det tas også hensyn til om boligen ligger i et område som er tett eller spredt bebygget.

Hva slags hus bor jeg i?
- Jeg bor et sted der sameiet vårt ikke vet sikkert om boligen vår går inn under småhus eller leilighet. Jeg har fått oppgitt at mitt P-areal er 139 kvadratmeter. Hvordan slår dette ut på formuesverdien hvis jeg bruker småhus istedenfor leilighet eller omvendt?

- Boligtypen leilighet skal legges til grunn dersom det er en boenhet med minst to etasjer, tre boenheter og felles inngang. Dette vil typisk være blokkleiligheter og terrasseleiligheter. Dersom du ønsker å se differansen på likningsverdier kan du gå inn på skatteetaten.no. Der går du inn i rute «Rapporter boligopplysninger her». Du får da opp nyttig informasjon i tillegg til boligverdikalkulator. Der kan du legge inn opplysninger og beregne likningsverdier, svarer Skatteetaten.

Hva med standard?
Mange lurer på om ikke størrelse, standard og beliggenhet beyr noe. En leser har to spørsmål:

1.Spiller tomtens størrelse, husets kvalitet og byggemåte overhodet ingen rolle ved takseringen?

2. I tilfelle mann og hustru har bodd separat i en årrekke (over 10 år), og mannen er eneforsørger (betaler alle utgifter da hustru er uten inntekt), vil da begge boliger anses som primærbolig?

Skatteetaten svarer:

1. Det er kun boligareal, byggeår og boligtype som legges til grunn ved fastsettelse av ligningsverdi.

2. Det er folkeregistrert adresse som er avgjørende for om boligen er en primærbolig eller ikke. Bolig som dere ikke er registrert bosatt i, regnes dermed som sekundærbolig.

Boligens alder
- Det er aldersfradag på 18 prosent for boliger over 20 år, men bare 16 prosent for boliger over 35 år. Hvorfor ?

Skatteetaten svarer:

- Til grunn for beregningen av boligverdien ligger Statistisk Sentralbyrås registreringer av omsetninger av boliger i Norge. Det er gjennomsnittlig omsetningsverdier som ligger til grunn for sjablongmessige reguleringer relatert til alder.

Hyttepine
Mange hytteeiere får seg en overraskelse når de ser hvilken ligningsverdi de får på ferieboligen sin.

- Jeg Har et lite hus i ei bygd som er brukt til feriebolig siden '68. Kommunen den ligger i har registrert den som vanlig bolig og nekter og omregistrere den. Den kan da ikke være meningen at man skal betale sekundærboligskatt på en bolig på 44 kvm med 50-talls standard Hvoran kan man får omgjort dette?

- Hei. I utgangspunktet er det matrikkelen hos kommunen som ligger til grunn for hvordan vi skal registrere eiendommen i vårt eiendomsregister.

Så har Takseringsforbundet et råd til hytteeieren:

- Dersom huset har en standard som gjør at den klart fremstår som en fritidsbolig, kan du legge fram dokumentasjon/sannsynliggjøring for det i selvangivelsen for 2010. Det vil da bli vurdert ved ligningen om eiendommen likevel skal registreres som fritidseiendom i vårt eiendomsregister.

Inn i skapet
- Hva gjør man når man allerede har sendt inn skjemaet og reglene endres i siste liten? For meg betyr dette at jeg har oppgitt for mye i P-rom. Gjelder dette også garderobeskap? Og er det forskjell på om skapene er innebygget eller frittstående?

- Garderobeskap og omkledningsrom skal medtas i P-arealet. Det har ingen betydning om garderobeskapet er innebygd eller frittstående. Gjelder det et garderoberom som ikke er så stort at man kan stelle seg der inne så betraktes det ikke som et P-rom. Du har anledning til å melde inn endringer, siste innlevering vil gjelde.

Noen lurrer på om de arealene man kommer frem til ved egen måling kan legges til grunn når man skal selge boligen.

- Vanlig praksis har vært at takstmannen måler arealet på boligen din som en del av takst eller boligsalgsrapport som fremlegges når boligen legges ut for salg, svarer NTF-jurist Are Andenæs Huser.

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.