*Nettavisen* Nyheter.

- Mange gjør feil når de skal selge bolig

DnB Nor-ekspert har et råd som er stikk i strid med alt du har lært.

11.11.08 16:08

SELGE? Vi vet hvilke meglere som er best (gratis)


Rune Garborg er markedsdirektør i landets største eiendomsmeglerkjede, DnB Nor Eiendom. Han mener altfor mange boligeiere gjør feil når de skal ut å selge i dagens dårlige marked.

Her er hans råd til de som skal selge:

1) Å selge før du kjøper er ikke nødvendigvis så lurt

2) Ikke spar på annonseringen når markedet blir dårligere

3) Sørg for å få lang overtakelsestid på din nye bolig

Rune Garborg undrer seg over at så mange eksperter nå uforbeholdent anbefaler folk å selge sin eksisterende bolig før de kjøper ny. Han mener dette blir for unyansert, og i mange tilfeller er et direkte dårlig råd.

- Skal du for eksempel kjøpe en enebolig på Nordstrand i Oslo, og selge leilighet på Grünerløkka, så er det ikke gitt at den beste løsningen er å selge før du kjøper, sier Garborg til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Generelt så kan en si at jo mer spesifikke ønsker en har for kjøp av bolig, jo mer taler det i retning av å kjøpe før man selger, fortsetter han.

Selger du leiligheten først, så kan du komme til å gjøre et dårligere kjøp når du er nødt til å finne den rette eneboligen i et begrenset område på den korte tiden du har fram til du skal ut av din nåværende bolig.

BYTT BANK:Sjekk om du kan spare tusener

Gode kjøp
For å illustrere hva han mener, sier Garborg at du må spørre deg selv: «Hvor godt kjøp gjør jeg»? Folk er generelt opptatt av hvor godt salg de gjør av egen bolig, men ikke like fokusert på hvor godt kjøp de gjør. Dette er spesielt viktig om du kjøper deg en dyrere bolig, hvilket er tilfellet for de fleste som handler bolig.

- Et godt kjøp gjør det lettere å selge etterpå, som følge av at du da kan tåle en lavere pris på salg av din egen bolig, hevder Garborg.

Garborg mener det er en grei strategi å selge før du kjøper, dersom du for eksempel skal gå fra ettroms på Grünerløkka og over på en større toroms samme sted. Det fungerer greit når du skal «handle» boliger som er standardiserte og som det er mange av i markedet. Men skal du ha en enebolig i et bestemt område, kan det være langt mellom kjøpene som passer deg. Da vil det ofte være bedre å kjøpe først.

SJEKK UT NETTAVISENS BOLIGMAGASIN

Annonsere mye
Annonsering er en annen av Garborgs kjepphester. Når det er vanskeligere å selge, er ikke tiden inne for å redusere markedsføringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen/Finn.no)

- Å la boligen ligge ute i lengre tid for å «teste» om det blir noe napp, er en god oppskrift på hvordan man mislykkes, sier Garborg.

DnB Nor tilbyr omfattende annonsepakker med hele 9 annonseringer. Disse koster mer, men Garborg mener det kan lønne seg fremfor å satse på at salget ordner seg etter noen få annonserunder.

På Finn.no er tilbudet av boliger nå på over 22.000. Dette er historisk høyt, og reflekterer at mange boliger ligger ute lenge i påvente av å bli solgt. Mange boliger blir liggende ute på nettet uten at det gjennomføres visninger eller annonseres i aviser eller boligaviser. Dette er ikke gunstig, da boligen fort blir en «sliter». Får man ikke solgt etter noen uker, er Garborgs klare råd at man trekker boligen fra markedet, om man ikke gjør endringer i pris eller andre betydelige endringer.

- De siste ukene har vi sett en klar nedgang i antall boliger vi får inn for salg. Dette viser at det er stadig flere som lar være å flytte på seg i et mer urolig marked. Dette er positivt for markedet, da det bremser den voldsomme veksten vi har sett i tilbudet de siste månedene, sier han.

God tid

Overtakelsestid er et tredje punkt Garborg mener mange kjøpere har for lite fokus på. Ved å avtale lang overtakelsestid - gjerne opp til et halvt år - skaffer du deg tid. Dette er viktig når du skal i gang med salget av din egen bolig. Hastverk i salgsprosessen reduserer sjansen for å oppnå et godt resultat.

LES MER FRA NETTAVISEN.NO/BOLIG:

Boligkrisens store tapere

Fornebu-luksus kostet 497 mill.

- Nei, krisen er ikke vår feil

- Når det er kjøpers marked er det lett å forhandle fram lang overtakelsestid. Men mange benytter seg ikke av det, sier Garborg.

Bransjen opplevde et fall i salget på opp mot 50 prosent i oktober, men også betydelig nedgang av nye boliger for salg. Det høye volumet av usolgte boliger, kombinert med faren for høyere arbeidsledighet, er mørke skyer på bolighimmelen denne høsten. Men Garborg ser også lyspunkter:

Rentene er på vei ned og nyboligproduksjonen er vesentlig redusert. Leieprisene har steget kraftig de siste åra. Når leieprisene når et visst nivå, vil det igjen bli mer attraktivt å kjøpe fremfor å leie. Leieprisene ser nå ut til å ha flatet ut, men på et meget høyt nivå.

SELGE? Vi vet hvilke meglere som er best (gratis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.