Bo

- Meglere lyver og jukser

(Privat)

Tidligere eiendomsmegler Steffen Engman forteller hvordan meglere lyver, krever falske gebyrer og får skjulte provisjoner.

I et anonymt intervju med Nettavisen NA24 forrige uke fortalte den tidligere eiendomsmegleren «Sofie» at hun var vitne til både takstjuks, løgn, skitne triks og ren svindel under budrunder.

Les mer om dette her:

Kort tid etter intervjuet ble publisert kontaktet den tidligere eiendomsmegleren Steffen Engman (26) Nettavisen NA24 for å støtte flere av «Sofies» påstander om tvilsomme arbeidsmetoder i eiendomsmeglerbransjen.

Steffen velger å stå fram med sin historie fordi han mener det norske folk fortjener å vite hvordan mange eiendomsmeglere jobber.

- Det finnes ærlige og redelige meglere, men det er gjelder dessverre langt i fra alle, sier Steffen Engman til Nettavisen NA24.

Norges yngste eiendomsmegler
«Sofie» mener at det eksisterer en ukultur i meglerbransjen i Oslo sentrum. Ifølge Steffen benyttes det imidlertid også uredelige arbeidsmetoder i Stavanger-området.

26-åringen startet som meglertrainee i Terra Eiendom i Stavanger da han var bare 21 år gammel. Han var da kjent som Norges yngste eiendomsmegler.

- Sjefen sa det skulle ta et år før jeg kunne fungere som eiendomsmegler, men opplæringen var nesten ikke-eksisterende. Jeg ble overlatt til meg selv, og med kontorets dårlige rutiner kunne det fort ha gått galt, sier Steffen.

Steffen sluttet etter bare fire måneder etter det han opplevde som mobbing fra sjefen. Nå avslører han overfor Nettavisen NA24 hvordan meglerne han jobbet med løy, jukset og villedet både boligselgere og boligkjøpere.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Mest lest på Nettavisen:

- Melker kundene
De som har solgt eiendom kjenner seg nok igjen i at regningen fra eiendomsmegleren inkluderer en lang rekke mer eller mindre forståelige ekstragebyrer i tillegg til meglerprovisjonen. Steffen mener disse gebyrene er svært tvilsomme.

- Flere gebyrer er rene oppspinn, og er nærmest en måte å melke kundene på, sier Steffen.

Han trekker fram «tilretteleggingsgebyr» som ett eksempel på en helt meningsløs kostnad.

- Jeg har aldri drevet med noe «tilrettelegging», og det hadde ikke mine kollegaer heller, sier han.

Steffen sier at han vet om et eiendomsmeglerforetak som eksisterte i Stavanger hvor disse ekstragebyrene gikk rett i lomma på meglerne.

- Skjuler feil på visning
«Sofie» forteller til Nettavisen NA24 at mange takstmenn dysser ned negative sider ved boligen og tilpasser taksten etter meglerens ønsker. Årsaken er at meglere som oftest velger takstmannen, og hvis de vil ha nye oppdrag må de danse etter meglerens pipe.

Steffen kjenner seg igjen i dette.

- På visning med en megler er det alltid ting å passe seg for. Vet megler at boligen har en feil, mangel eller problem som ikke er nevnt i boligsalgsrapporten og det ikke er noe megleren er pliktet i henhold til loven å opplyse om så kan jeg garantere at megler ikke vil opplyse om dette. Boligsalgsrapporten på sin side avdekker ingenting lenger fordi megler kun bestiller «snille» takstmenn. Derfor opplever flere boligkjøpere feil og mangler ved sin nye bolig. Dette alene skaper et helt kunstig marked for eierskifteforsikringer og boligkjøperforsikringer, sier Steffen.

Eierskifteforsikring koster mellom 2,5 og 6 promille av salgssummen hos Protector Forsikring. For en enebolig på 5 millioner vil forsikringen for eksempel koste 30.000 kroner.

Boligkjøperforsikringer koster mellom 3500 og 7900 kroner hos Hjelp Forsikring, som er eneste tilbyder av denne relativt nye forsikringstypen.

Les også disse sakene:

- En ond spiral
Da Steffen jobbet i Terra Eiendom i Stavanger mottok meglerne provisjon fra Klepp Sparebank hvis de klarte å få boligkjøpere til å ta opp boliglån i banken.

Dette førte til at megleren ønsket at folk skulle ta opp mest mulig i lån.

Det var Terras policy at de skulle være åpne med boligkjøperne om at meglerne fikk provisjon på salget av lån. Men dette skjedde ikke alltid i virkeligheten, ifølge Steffen.

Megler og banken sa at det er en god idé å «samle alt» hos Klepp Sparebank siden det for eksempel blir enklere for kjøperen i forbindelse med oppgjøret. Ifølge Steffen sa de fleste ja til dette tilbudet.

- Men alt det handlet om var jo så klart å skaffe Klepp Sparebank mest mulig nye kunder, ingenting annet, sier han.

Steffen mener dette førte til at det var vanlig praksis hos eiendomsmeglere å sette for høy verdivurdering av boliger.

- Det hele kan bli en ond spiral. Megler sørger for at verdivurdering settes for høyt som gjør kunden får urealistiske forventninger til salgspris. Boligkjøperen bruker verdivurderingen i banken, som igjen beregner lån ut i fra dette. Her kommer megler gjerne inn før boligkjøperen kontakter sin bank og «råder» vedkommende til heller å motta et konkurrerende tilbud fra Klepp Sparebank først.

- Dette med provisjon til megler fra et finanshus melder seg som et problem igjen og igjen. Det er nærmest et insentiv for megleren å jukse, mener Steffen.

- Sterkt overpriset markedsføring
Det koster bare 5000 kroner å annonsere en bolig på finn.no. Likevel selger mange eiendomsmeglere markedsføringspakker som er vesentlig dyrere siden det inkluderer blant annet annonser i papiraviser.

Velger du den mest omfattende markedsføringspakken til DnB Eiendom må du for eksempel betale 28.000 kroner. Vil du nøye deg med annonse på finn.no, samt annonser på eiendomsnett.no og lokalaviser på nett, koster det 10.000 kroner. Dette inkluderer prospekt med bilder fra en fotograf som selgeren må betale for.

- Meglere må tjene enormt på å anbefale boligselgere å annonsere stort i papiraviser selv om finn.no åpenbart er den mest målrettede måten å annonsere på?

- Du har helt rett, det er akkurat slik det er. Meglere misinformerer definitivt kunden ved salg av annonser. Vi skrøt uhemmet av den flotte markedsføringspakken vi hadde, men markedsføringspakkene til stort sett alle meglere er sterkt overpriset. Annen annonsering enn finn.no har svært liten effekt, og kunden oppnår ingenting, mener Steffen.

- Svindler i det skjulte
«Sofie» opplevde løgn og ren svindel under budrunder i åpent kontorlandskap på meglerkontoret hun jobbet. Hun ble blant annet vitne til en kollega som løy til en boligkjøper om at selger krevde at budet måtte økes med 50.000-100.000 for at selger skulle godta ønsket overtakelsesdato. Men megleren hadde aldri fått denne beskjeden fra selgeren.

Steffen kjenner seg ikke igjen i at meglere svindler på denne måten, men mener at juks under budrunder som oftest skjer i mer skjulte former.

- Jeg har ikke opplevd direkte juksing med budrunder selv, men jeg hørte rykter mens jeg jobbet i bransjen om tvilsomme budrunder. Jeg har kjennskap til en megler som kjøpte leiligheter i et prosjektert bygg, og i ettertid fant jeg ut at megleren også var prosjektmegler i det prosjekterte bygget der han selv eide flere leiligheter. Jeg er litt usikker på hvordan dette er i henhold til loven, men all logikk forteller meg dette er svært tvilsomt, sier Steffen.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

- Ser ingen fordel med å bruke megler
Steffen tror bransjen er preget av at mange ønsker å bli meglere fordi de er ute etter kjappe penger.

- Jeg er ikke i tvil om at lovbrudd blir begått. Det er lett å miste moralen når kollegaene dine ikke bryr seg, sier han.

Steffen begynte å jobbe i finansbransjen etter sin tid i Terra Eiendom, og har jobbet som valutamegler og investeringsmegler.

- Vil du tørre å bruke eiendomsmegler hvis du skal selge bolig i framtiden?

- Jeg ser absolutt ingen fordeler med å bruke megler. Argumentet som flittig blir brukt av meglere selv er påstanden om at de oppnår høyere pris. Dette er rett og slett ikke riktig med mindre megler «jukser» i budrunden. Det er verken tidkrevende eller spesielt vanskelig for folk flest å selge sin egen bolig. Eiendomsmeglere er et fordyrende mellomledd på mange måter, mener Steffen.

Mest lest på Nettavisen:

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

Reisequiz: Vinn 1 meter med Reiseflax

Reisequiz: Vinn 1 meter med Reiseflax

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Denne tjenesten gjør det enkelt å sjekke.

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.