- Nå blir det boligfest

De tre vise menn i TV 2 Nettavisens ekspertpanel er fullstendig uenige om hvor boligprisene skal, men én ting er alle sikre på: Det blir fest i boligmarkedet til høsten.

18.08.03 14:22

I vår gikk boligsalget tregt, men sommeren har vært brukbar. Nå håper eiendomsmeglerne på en jubel-høst i kjølvannet av rentekuttene fra Norges Bank. Oppmøtet på visningene sist helg tyder på at de kan få rett.

- Folk er blitt mer optimistiske, konstaterer Tor Dybdal-Holthe i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) overfor TV 2 Nettavisen.

Les også:Nå er visningene fulle igjen

Renta halvert

Det siste året er den boligrenta mer enn halvert. Bankene tilbyr nå flytende boligrenter på godt under 4 prosent. Det gjør folk flest i stand til å betale vesentlig mer enn på samme tid i fjor.

Likevel har boligprisene stått på stedet hvil det siste året.

- Arbeidsledighet og usikkere økonomiske tider gjør at folk holder litt igjen. Avtar veksten i ledigheten, slik vi har sett tegn til i det siste, er det positivt for boligprisene, sier Dybdal-Holthe.

- Psykologi

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret bruker en tommelfingerregel som sier at ett prosentpoeng lavere rente betyr at prisen på en gjennomsnittsbolig går opp med 5 prosent. Det har ikke slått til i år.

- Noe av rentekuttet er trukket inn, men det vesentligste er psykologi, sier Øye om den økte aktiviteten i boligmarkedet i sommer.

Nå tror Øye at omslaget kommer. Høsten blir het for deg som skal selge bolig, spår han. Til tross for at prisene har gått litt ned så langt i år, tror Øye på en prisoppgang på mellom 3 og 5 prosent for året sett under ett.

- Det betyr at vi kan få en morsom høst, sier han til TV 2 Nettavisen.

Dybdal-Hothe i Norges Eiendomsmeglerforbund er mer beskjeden, og spår en prisoppgang på mellom 1 og 3 prosent. Får han rett, vil en bolig som kostet 2 millioner ved siste årsskifte, koste mellom 20.000 og 60.000 kroner mer den 31. desember 2003.

Spår kraftig prisfall

Sivilingeniør og boligprisekspert Hans-Jacob Hansen tror begge to tar feil. Den økonomiske nedturen næringslivet har opplevd de siste par årene, smitter over på boligmarkedet. I tillegg er tilbudet av annonserte boliger større enn noen gang, påpeker han.

- Boligprisene kan ikke fortsette å stige når alt annet synker, sier han.

Hans Jacob-Hansens dystre spådom på vegne av boligselgerne er et prisfall på 10 prosent i år. Er du på boligjakt, bør du handle nå, mener Hansen.

- Kjøp nå

- Høsten blir en fantastisk periode å kjøpe bolig, framholder han overfor TV 2 Nettavisen.

- Det er et uhorvelig utbud nå. På Finn.no er det all time high, tilføyer Hansen, som anbefaler boligkjøperne å ta seg god tid og ikke la seg vippe av pinnen av overivrige eiendomsmeglere.

Hansen baserer sin spådom på tall fra OBOS, som viser at prisen på en gjennomsnittlig borettslagsleilighet i Oslo falt 4 – 4,5 prosent i første halvår. Trenden vil fortsette til høsten, mener han.

- Effekten av rentekuttene slår ikke inn før neste år, sier Hansen, som heller ikke tror på noen prisfest neste år.

- Jeg tror det blir ganske flatt neste år, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.