*Nettavisen* Nyheter.

- Sneglefart i nyboligsalget

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Billige hus på landet er mest i skuddet, viser ferske tall fra Econ.

04.03.09 15:46

Onsdag la Econ fram sin første rapport for nyboligmarkedet i 2009. Status er svak fremgang i salget, mens lageret av usolgte boliger fortsatt øker.

LES OGSÅ:Full gass for nye hus

Alt i alt kan det se ut som det er et svakt lys i tunnelen for nyboligmarkedet, som det siste året har vært gebrekkelig.

MEGLERGUIDEN.NO:Finn den beste og billigste boligmegleren

HØY RENTE?Bytt bank og spar minst 5000 kroner

Det folk etterspør, er rimelige boligprosjekter utenfor byene, viser Econ-rapporten.

- Sentrum ikke så kult
- Prosjekter utenfor byene har rimeligere tomter. Dette er større prosjekter med rekkehus, småhus og lavblokker som er veldig godt egnet for småbansfamilier, sier senioranalytiker Jan Høegh i Econ til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Høegh opplyser at det ikke har vært så mange av denne typen prosjekter tidligere. Før krisen i boligmarkedet var utbyggere mest opptatt av å bygge dyre leiligheter i sentrale strøk. Her var det mest penger å tjene.

Videre tror Heøgh at mange barnefamilier har skjønt at det å bo i sentrum ikke er optimalt.

- Vi er nok ikke så urbane som vi tror. Vi vil gjerne ha en liten gressflekk å stå på når vi får barn, sier Høegh.

De siste to månedene er det solgt 346 boliger. Dette utgjør 2,8 prosent av totalen på 12.263 boliger som var til salgs i boligprosjekter registrert i Econs database.

Svak oppgang

Rapporten «Econ Nye Boliger» kommer ut annenhver måned. I desember 2008 var det til sammenligning solgt 335 boliger, tilsvarende vel 2,6 prosent av totalen. I oktober var tallet 1,7 prosent av totalt 12.614 boliger, eller 212 boliger.

Tallene de siste månedene viser en svak oppgang i salget og salgstakten (antall solgte i prosent av totalen). Det negative er at lageret av ferdigstilte boliger til salgs fortsatt øker, og er nå kommet opp i 1034. Dette er en økning på 18,5 prosent siden desember. I desember og oktober var det henholdsvis 872 og 726 ferdigstilte boliger til salgs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Econ/Nettavisen)

Det er likevel langt opp til nivåene fra før finanskrisen satte inn. For to år siden, i februar 2007, utgjorde nyboligsalget hele 11 prosent av totalen.

Imidlertid synker antallet ledige boliger totalt og har ikke vært lavere siden august 2007, noe som tyder på at det er en tilpasning i markedet. Antallet ikke igangsatte boliger til salgs er det laveste Econ har målt - 805 boliger.

Dette betyr at mange planlagte prosjekter er lagt på is i påvente av bedre salg. I en del prosjekter har utbygger valgt å leie ut, mens det selvfølgelig også kommer færre nye prosjekter ut når markedet er så dårlig, ifølge Høegh.

- Tallene viser bedring, men de er fortsatt bekymringsfullt lave, sier Econ-analytikeren, som stusser litt over de optimistiske tallene og prognosene fra Norges største boligbygger - Mesterhus - som Nettavisen skrev om mandag.

Fortsatt prisfall

Econ-rapporten viser også at kvadratmeterprisene på de solgte boligene kryper videre nedover. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene er 34.900 kroner, 100 kroner mindre enn i desember.

Også I desember falt gjennomsnittlig kvadratmterpris med 100 kroner. Oktober-rapporten viste et fall på hele 600 kroner per kvadratmeter.

Samlet har 47 prosent av boligene i Econs database en salgspris på over 35.000 kroner per kvadratmeter. 68 prosent koster mer enn 30.000, mens 86 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter, og 97 prosent mer enn 20.000 kroner.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 51.500 kroner per kvadratmter. Øvre Romerike ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.400 kroner per kvadratmeter.

Selvaag Bolig er den største utbyggeren med flest boliger i databasen, mens Dnb NOR Eiendom har flest boliger av prosjektmeglerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag