*Nettavisen* Nyheter.

- Staten skor seg på samlivsbrudd

Foto: Marius Svendsen

Anders W. Bergesen (43) må punge ut med 30.000 kroner ekstra til staten etter at han og samboeren flyttet fra hverandre.

21.10.05 13:53

Den sviende regningen kommer som en følge av at Bergesen kjøpte den tidligere samboeren ut av deres felles hjem i Asker. Han må punge ut med dokumentavgift for halve markedsverdien for å få overført skjøtet på seg selv.

- Paradokset er at om vi hadde vært gift, hadde det ikke kostet noe, sier Bergesen til TV 2 Nettavisen.

I mange tilfeller er gifte og samboende sidestilte, men ikke ved overtagelse av bolig ved samlivsbrudd. Da behandles kjøpet som et hvilket som helst boligkjøp, med de plikter og avgifter dette innebærer ifølge sameieloven.

Med andre ord må Bergesen betale både tinglysning- og dokumentavgift.

Halve markedsverdien
- Hun står oppført som eier med 50 prosent andel i grunnboken, og for å fjerne henne må vi skrive et nytt skjøte, forteller Bergesen.

Mens tinglysningen av det nye skjøtet koster et par tusenlapper, beløper dokumentavgiften seg til rundt 30.000 kroner.

Huset er nemlig ifølge 2004-takst verdsatt til mellom 2,4 og 2,6 millioner kroner. Bergesen må dermed betale 2,5 prosent dokumentavgift på halve markedsverdien.

Dette til tross for at Bergesen bare har betalt 350.000 kroner til sin eks-samboer, etter å ha tatt høyde for gjeld og egenkapital.

- Vi ønsket at en av oss skulle bli boende i huset på grunn av datteren vår, men nå er situasjonen ganske fortvilet. Jeg skjønner ikke hvorfor staten skal sko seg på et samlivsbrudd, sier Bergesen.

Liten rettferdighet
Han synes det er rart at det gjøres forskjell på par som er gift, og par som har bodd sammen i over to år.

Det eneste smutthullet Bergesen har, er å tinglyse en urådighetserklæring. Men dersom han skulle falle fra, blir det problemer ved arveoppgjør og salg i etterkant.

- Rettferdigheten er liten, slår Bergesen fast, som forteller at det tidligere paret i mellomtiden har skrevet en kontrakt, som skal tinglyses. I denne frasier eksen seg alle rettigheter til huset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.