*Nettavisen* Nyheter.

- Stram økonomi? Bind renta nå!

Sjekk ekspertenes råd om rente og boligpriser.

11.09.08 14:34

Spådommene om ny renteøkning fikk for alvor vind i seilet da Statistisk Sentralbyrå onsdag meldte oppgang i konsumprisindeksen fra juli til august i år. Økonomene råder forbrukere til å vurdere egen økonomi mot mulig renteheving allerede i oktober.

- Tåler man ikke ytterligere renteøkning, bør man vurdere å binde nå, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea til Nettavisen.

NY TJENESTE:
Sjekk om du kan spare minst 5000 på lånet

Ingen gevinst
Bruce legger til at det mest sannsynlig er lite gevinst å hente i fastrentetilbudet, men anser det som en forsikring for dem som ikke tåler ytterligere renteløft.

- Da det er få som tror at renta vil stige så veldig høyt, vil jeg råde folk til å måle økonomien opp mot foreløpig rentehevelse. Tåler man renteløft tror jeg man skal beholde flytende rente, sier Bruce.

LES OGSÅ: Økt risiko for rentehopp
LES OGSÅ: 560.000 sliter med boliglånet
LES OGSÅ KOMMENTAR: Renten truer Stoltenberg.

Redaktør i Smarte Penger, Rune Pedersen, er klar på at det mest sannsynlig ikke vil lønne seg å binde renta, da forventningene allerede ligger i fastrentetilbudet.

- Hvis vi måler året i kvartaler kan man ofte si at det ville lønne seg å binde renta, men på lang sikt er flytende rente mest lønnsomt i de aller fleste tilfeller, sier Pedersen til Nettavisen.

Likevel innser han at mange allerede sliter med dagens høye rente, og vil få problemer med ytterligere økning.

- Folk må vurdere sin egen situasjon, tåler man ikke en renteoppgang til kan man vurdere å binde, sier Pedersen.

- Et prinsipielt poeng er at ekstrapremien i rentemarkedet ligger i den flytende renta. Flytende rente vil være billigere enn å binde for eksempel i fem år, da den turbulente perioden vi har sett nå vil være over, legger Pedersen til.

Tror toppen snart er nådd
Senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stine Neverdal, tror også de verste rentesvingningene nå er over.

- Flere banker råder folk til å tåle en renteøkning på tre prosent til, men jeg tror toppen snart er nådd, sier Neverdal til Nettavisen.

- Å binde renten kan være en løsning for dem som ønsker å sikre seg en trygghet for enkelte utgifter de har, men vi har lite tradisjon for fastrente her i landet, poengterer Neverdal.

Neverdal legger til at mange har hatt en bra inntektsøkning de siste årene, og at lånerentene fortsatt ikke er avskrekkende høye.

- Det er lurt å bygge seg opp en slags buffer slik at en har råd til en uforutsett tannlegeregning eller en ny vaskemaskin, legger hun til.

NY TJENESTE:
Sjekk om du kan spare minst 5000 på lånet

Enda lavere boligpriser
Tallene Statistisk sentralbyrå la fram i går viser at prisveksten steg med 0,1 prosent fra juli til august. Fra august i fjor til i år steg prisene med 4,5 prosent.

Det er disse tallene som legger grunnlaget for ny renteøkning, mener Bruce.

- Jeg tror renten vil stige ytterligere da inflasjonen nå er høyere enn hva Norges Bank hadde forventet, poengterer han.

En ny renteøkning i oktober tror han er sannsynlig.

- Vi har jo allerede sett boligpriser på vei nedover og forsiktig lavere forbruk, så et rentehopp vil mest sannsynlig bety enda lavere boligpriser og en ytterligere demper i forbruket i Norge, legger han til.

Neverdal tror også mye av utviklingen ligger i folks psykologi.

- Det boligmarkedet vi har sett i sommer er en mindre justering etter en tid med svært høy prisstigning og rask omsetning. Her ligger det mye psykologi som kan være en av årsakene til at folk er avventende og boligmarkedet er tregt, sier Neverdal.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag