*Nettavisen* Nyheter.

- Syndikat-psykosen er nær

Lav bankrente har fristet nordmenn til å investere til sammen 39 milliarder kroner i eiendomssyndikater. En psykose preger markedet for øyeblikket, hevder eiendomsforvalter Anders Malling.

Syndikatene med Acta i spissen har de siste fem årene plassert knappe 39 milliarder kroner og er snart i klasse med de norske livselskapene som forvalter eiendom for 48 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

- Selgernes prisforventninger er skyhøye, og de blir stort sett innfridd av en del ukritiske kjøpere. Vi mener markedet er overpriset. Det nærmer seg psykose. Det ser ut til at man klarer å selge hva som helst, slik vi ser det, sier Anders Malling i Tschudi & Malling Syndikering as til DN.

Han sier noe av årsaken til ”psykosen” er svært ivrige fond, livselskaper og syndikeringsselskaper som har penger på bok og som må inn i markedet.

- Om det blir noe krakk skal jeg ikke si noe om. Men i dag er det i alle fall slik at overivrige kjøpere setter selgerne i førersetet, som gir lite eller ingenting til nye investorer, sier Malling.

Markedet preges av to typer selskaper. Den ene gruppen domineres av meglerselskaper som First Securities, Pareto og Fearnley. De henter inn penger til kjøp av typisk enhelteiendommer. Eiendommene kjøpes av et selskap, som oftest aksjeselskap, hvor investorene skyter inn penger.

I den andre gruppen er selskaper som Acta og Aberdeen Property Investors. De henter inn penger til ulike fond som i neste omgang kjøper eiendommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.