- Vanlig at meglere lyver og svindler

Foto: (Privat/Scanpix)

«Sofie» orket ikke livet som eiendomsmegler. Nå avslører hun overfor Nettavisen NA24 hvordan svindelforsøk, løgn, skitne triks og takstjuks var en del av hverdagen.

08.10.12 15:28

Kvinnen (28), som vi kaller «Sofie», ønsker å være anonym i frykt for reaksjoner fra gamle og nye arbeidsgivere.

Hun har blandede følelser om å fortelle om sine erfaringer fra eiendomsmeglerbransjen. Hun velger likevel å stå fram i håp om at nye reguleringer eller en holdningsendring kan forbedre bransjen hun tidligere drømte om å jobbe i.

- Jeg var naiv
Som nyutdannet eiendomsmegler hadde hun gledet seg til å forvalte menneskers formue.

- Jeg hadde nok et idealistisk og litt naivt inntrykk av bransjen imens jeg studerte, forteller «Sofie» til Nettavisen NA24.

Alt dette endret seg da hun startet i et eiendomsmeglerkontor i Oslo sentrum etter studiene.

Les også disse sakene på Nettavisen:

- Ren svindel
- Vi hadde et åpent kontorlandskap, så jeg overhørte mange telefonsamtaler. Det var da jeg skjønte hvordan mange eiendomsmeglere egentlig jobber, sier hun.

Selv om eiendomsmeglere er pliktig til å loggføre budene som mottas, trenger de ikke å loggføre kommunikasjonen under budrunder eller kontaktinfo til interessenter som ikke legger inn bud. Derfor er det gode muligheter for meglere å lyve for å presse opp prisen uten å bli avslørt.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

«Sofie» ble blant annet vitne til en budrunde som gikk langt fra rederlig for seg. Budrunden hadde kun én budgiver, som kontaktet «Sofies» kollega med bud og en foreslått overtakelsesdato. Kollegaen sa at den ønskede overtakelsesdatoen trolig var vanskelig for selger, men at hun skulle ringe selgeren og spørre.

Men kollegaen ringte aldri selgeren.

I stedet ringte hun budgiveren tilbake og sa at selger kunne være fleksibel med overtakelsesdatoen hvis budgiveren slang på 50.000 eller 100.000 kroner. Og det godtok budgiveren.

- Dette er jo ren svindel, sier «Sofie».

Byr over seg selv
Meglere skal ifølge loven være en mellommann og jobbe for både selger og kjøpers beste. Men slik er det ikke i praksis, ifølge «Sofie».

- De lo godt på kontoret av kjøpere som de mente hadde betalt for mye, sier hun.

Hun opplevde også flere ganger at meglere rådet kjøpere til å by over seg selv for å presse opp prisen.

- Det er sjeldent det er noen god deal å by over seg selv, men mange følger meglerens råd likevel, sier «Sofie».

Les også disse sakene:

Skitne triks
«Sofie» sier meglere har mange skitne triks i ermet som ikke nødvendigvis er ulovlig, men som likevel presser opp prisen unødvendig mye. Et vanlig triks skal være å hevde at runde tall har en psykologisk effekt.

Dette trikset utføres gjerne i kombinasjon med å fiske etter budgivernes budsjett.

- Et typisk scenario er at en megler rådfører budgivere om å by 3 millioner for en leilighet hvor det ligger inne et bud på for eksempel 2,8 eller 2,9 millioner på grunn av den «psykologiske effekten» av et rundt tall som kan skremme vekk andre budgivere. Mange går på dette trikset selv om økningen i prisen er stor prosentvis. Hvis megleren allerede vet at en annen budgiver har et budsjett på 3,1, presses prisen voldsomt opp, forteller «Sofie».

Justerer taksten
TV 2 satt i forrige uke fokus på at meglere gjerne setter prisantydningen på boliger mye lavere enn taksten, som Forbrukerrådet mener er misvisende markedsføring og dermed ulovlig.

«Sofie» forteller til Nettavisen NA24 at meglere ikke bare trikser med prisantydningen, men også med taksten.

- Jeg har inntrykk av at takst ikke blir satt helt uavhengig av megler. Takstmenn spør gjerne hva megleren tenker om prisen, og justerer litt opp eller ned avhengig av hva megleren ønsker. Det blir også å lyve til folk. Takstmenn som ikke samarbeider med meglere risikerer å ikke få nye oppdrag, sier hun.

Hun trekker fram at Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) var sterkt imot at meglere ikke kunne velge takstmann som en indikasjon på at meglere ønsker å samarbeide med takstmenn.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Fører timer med gaffel
Meglere er pålagt å tilby kundene timepris i tillegg til provisjon som betaling. Hvis kunden velger provisjon skal megleren likevel føre timer.

«Sofie» sier at megleres føring av timer er fullstendig urealistisk.

- En halv time ble til to timer. Jeg fikk alltid beskjed om å ta skikkelig i da jeg førte timer. Dette er heller ikke ærlig, og det er vanskelig å bli avslørt, mener hun.

Statusjag
Meglere har en gjennomsnittlig provisjon på under to prosent. Dermed tjener de ikke stort på å presse opp prisen med for eksempel 50.000 eller 100.000 kroner ved hjelp av tvilsomme triks.

«Sofie» tror motivasjonen bak prispresset har mer med prestisje og sosial status å gjøre.

- Det går hobby i å presse opp prisen. Vi hadde for eksempel et intranett der man kunne følge med på hvilken pris hver enkelte megler oppnådde. Meglerne som var best til å presse opp prisen fikk flere oppdrag, en mer attraktiv portefølje og skryt fra sjefer og kollegaer, forklarer «Sofie».

- Verst i Oslo sentrum
«Sofie» tror meglerbransjen er spesielt ille i Oslo sentrum. Hun jobbet på to kontorer i sentrum som brukte liknende arbeidsmetoder.

- De jeg kjenner som jobber som meglere i Bergen loggfører for eksempel innkommende samtaler under budrunder. Der har de ikke den samme kulturen som i Oslo, sier hun.

- Hva kan gjøres for å forhindre uredelige arbeidsmetoder i meglerbransjen?

- Jeg tror det er et holdningsproblem. Derfor er jeg usikker på om tiltak som for eksempel mer omfattende loggføring vil ha noen effekt. Det hadde også blitt veldig mye styr for meglerne.

- For lav provisjon
Hun mener årsaken til at kulturen er verst i Oslo sentrum kan være at provisjonen er så lav og de ofte selger små boliger, som fører til at de tjener lite på hvert objekt. I tillegg har de ofte mange oppdrag samtidig. Dermed faller motivasjonen.

- Jeg synes meglere fortjener den prisen de tar fordi de tar på seg et ansvar. Hvis for eksempel noe viser seg å ikke stemme med en bolig kan meglerne bli erstatningsansvarlige. Det stadige presset fra boligselgere om lavest mulig provisjon senker kvaliteten på tjenesten, mener hun.

«Sofie» sluttet som eiendomsmegler etter bare et halvt år. Nå tar hun en mastergrad i et annet fagfelt.

- Jeg innså etter bare en måned at jeg ikke passet inn i bransjen. Jeg likte ikke arbeidsmetodene og det var et dårlig arbeidsmiljø, forklarer «Sofie».

Advarer boligkjøpere
- Har du noen råd til folk på boligjakt som vil unngå å bli lurt eller svindlet av en eiendomsmegler?

- Meglere jobber bevisst med å få potensielle kjøpere til å stole på dem. Det viktigste er å ikke oppgi budsjettet ditt. Det lønner seg heller ikke å be megleren om råd. Meglerne jeg jobbet med sa som oftest at kjøperen gjorde en god deal selv om de mente at prisen var altfor høy, sier «Sofie».

Hun poengterer at hun snakker på vegne av sine egne erfaringer, og at det er mange flinke og redelige eiendomsmeglere der ute. Men blant dem hun jobbet med brukte så mye som 80 prosent tvilsomme arbeidsmetoder.

- Det er så synd at noen få ødelegger for flertallet på den måten! Men for alt jeg vet kan det være flertallet som ødelegger for få, sier «Sofie» oppgitt.

Les også disse sakene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.