*Nettavisen* Nyheter.

- Vi er rett og slett blitt lurt

Betalte det samme som naboen, men fikk en mye mindre tomt.

01.10.10 21:07

- Vi føler oss direkte svindlet, sier ekteparet Eirunn og Roar Davidsen fra Kløfta til Romerikes Blad.

Våren 2008 skrev de under kjøpekontrakten for den byggeklare tomta i Ilevegen på Kløfta.

Tomta skulle seksjoneres i tre deler, og kjøpekontrakten lovte ekteparet en ideell andel av tomta. Davidsens og den ene naboen skulle bygge kjedet enebolig, mens den andre naboen skulle bygge en frittstående enebolig.

250 kvadratmeter mindre
Ifølge kjøpekontraktene betalte alle tre 800.000 kroner for sin andel av tomta.

Davidsens betalte i god tro, men fikk seg en overraskelse da tomtegrensene ble påvist etter seksjoneringen.

- Det viste seg at vår andel av tomta er på 287 kvadratmeter, over 250 kvadratmeter mindre en naboens, forteller ekteparet.

Saksøker Krogsveen
Nå har ekteparet saksøkt eiendomsmekler Krogsveen, som solgte prosjektet på vegne av utbyggeren, med krav om å få tilbakebetalt deler av tomtekostnaden.

- Vi visste at tomtene ikke nødvendigvis ble nøyaktig like store, men her snakker vi ikke om et lite avvik. Vi fikk ingen opplysninger om hvordan tomta var tenkt delt, og hadde aldri kjøpt hvis vi hadde visst at det skulle bli så galt. Krogsveen har forsømt opplysningsplikten sin, sier Eirunn.

Ifølge ekteparet hadde de også fått opplyst at de ved innbetaling av tomteprisen ble eiere av tomta.

- Vi fikk likevel ingen mulighet til å påvirke seksjoneringen. Den var i realiteten foretatt allerede før vi betalte for tomta. Og Krogsveen sendte oss ingen tinglysingspapirer som viste delingen i etterkant heller.

- Stolte på delingen
- Hvorfor krevde dere ikke å få se tomtegrensene før dere betalte?

- Vi stolte på at delingen ville bli rettferdig, og i samsvar med kontrakten.

Advokatfullmektig Pål Øivind Toft Larsson, som skal representere Davidsen når søksmålet kommer opp i Øvre Romerike tingrett, mener ekteparet har en god sak.

- Her er det snakk om et betydelig avvik megler burde opplyst om. Min klient betalte like mye som naboen og kan umulig forvente et så stort avvik i tomtestørrelsen, sier han.

Avviser kravet
Krogsveen avviser kravet fra Davidsens.

- I byggeprosjekt som dette foretas seksjoneringen alltid sent i prosessen. I dette tilfellet mener vi at vi har fordelt tomtearealet riktig, i forhold til tomtens beskaffenhet og boligenes plassering på tomten. Det er blant annet tatt hensyn til at det gjerne vil være ulik verdi av areal som grenser opp mot trafikkert område og tomt med skjermede arealer. Siden saken kommer for retten ønsker jeg ikke å gå veldig detaljert inn i våre vurderinger, sier Krogsveens juridiske direktør, Hedda Karoline Ulvness.

Hun sier det er normal praksis at slik seksjonering skjer uten noen form for «høring» hos kjøperne.

- I denne saken er vi rett og slett uenige om hva som er en forholdsmessig korrekt deling, sier hun.

Ulvness understreker at Krogsveen har foretatt delingen på fritt grunnlag, uten noen form for press fra noen av kjøperne.

- Vi ønsker naturlig nok ikke konflikter som dette, og selv om vi avviser erstatningskravet har vi forsøkt å løse konflikten med praktiske løsninger. Det har dessverre ikke latt seg gjøre.

Les flere nyheter hos: Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.