*Nettavisen* Nyheter.

15 millioner for Norges eldste hytte

Foto: Bjørn Kjerra (Z-eiendom/)

En 300 år gammel perle på Verdens Ende.

26.05.10 07:58

Denne hytta er trolig landets eldste. Her på «Humlesekken», som den blir kalt, bodde i sin tid den kjente norske maleren Jean Heiberg.

SE FLERE BILDER AV HYTTA NEDERST I SAKEN

Kjøper du denne hytta, får du en fantastisk strandeiendom beliggende ytterst på et av landets mest populære hytteområder.

- Stor interesse
Eiendomsmegler Tore Solberg i Z-eiendom sier i en epost til Nettavisen at det foreløpig ikke er kommet noe bud på hytta.

SELGE HYTTA? Finn megler

- Men det har vært meget stor interesse, med fem stykker på visning i helgen. Flere visninger er på gang, sier han.

Malerhytte
På eiendommen er det også bygget et anneks som som i sin tid fungerte som atelier for maleren Jean Heiberg.

Tilbygget ble oppført i tre cirka 1920, og er delvis bygget sammen med steinhuset.

«Steinhuset oppleves som et særegent fundament for eiendommen og vil være en fantastisk opplevelse for den rette person som verdsetter nostalgi og spor av svunne tider», heter det i annonsen.

Steinhuset ble fredet allerede i 1923. I den forbindelse, leverte Den antikvariske bygningsnemnd en innberetning der eiendommen ble omtalt på følgende måte:

«Av en speciel interesse er stenhytterne (opmaalingsskisser av A. Bugge, 1919. A. A., cf. Aarsb. 1919, s.98) som er opført av smaakaarsfolk, gjerne indflyttede jordarbeidere som drev litt fiske ved siden av - siden 1840-aarene i stor utstrækning svensker. Det lille hus paa Homlesækken "Steinane"* (gnr. 43, bnr. 31) (avb. Aarsb. 1919, s. 100) paa sydspidsen av øen er det bedst bevarede av dem».

Kulturhistorie
- Formålet med fredningen er å bevare Steinane som et kulturhistorisk viktig eksempel på et enkelt, men robust hus for småkårsfolk. Bygningen representer byggeskikken til den del av kystbefolkningen som levde av jordbruk og fiske på 1800-tallet, heter det dokumentasjonen fra Fylkeskommunen.

Fredningsvedtaket betyr at at all oppussing og alle inngrep i bygningen må forhåndsgodkjennes av Kulturminnemyndigheten. Men det betyr også at man kan søke Riksantikvaren om støtte til slike tiltak.

«I eksteriøret skal både hovedstrukturen i det arkitektoniske uttrykket og detaljeringen, så som fasadeløsning, konstruksjon, opprinnelige/eldre vinduer og dører, materialbruk og overflater, opprettholdes. De massive ytterveggene i frilagt natursten og inngangsdøren med gamle beslag har særlig verdi», heter det.

SE BILDER AV HYTTA (foto: Z-eiendom/Bjørn Kjerra)

3299

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.