*Nettavisen* Nyheter.

19 kvadrat: 11.100 kroner i måneden

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

- Skreddersydd for studenter, skriver utleier.

31.07.12 12:28

Mandag kunne Bergensavisen melde at studenter i Bergen allerede er på desperat boligjakt, nesten to uker før årets opptak er offentliggjort.

- Vi har fått mange henvendelser allerede og vært på flere visninger. Vi merker desperasjonen på folk, sier Grønstad Friisk til BA.no.

I byen koster en 15 kvadratmeter stor leilighet i kollektiv, med kjøkken som deles med 13 andre personer, 4900 kroner. Årsaken er naturligvis at det er langt flere studenter enn studentleiligheter, og markedet er presset.

Lange ventelister allerede i Oslo

Men mens situasjonen i Bergen fremstår desperat, er det ville tilstander i hovedstaden - og det lenge før det store presset begynner. Studentsamskipnaden i Oslo (SIO) har totalt 7700 studentboliger, mens det er rundt 40.000 registrerte studenter i hovedstaden.

Kommunikasjonsdirektør Nina Langeland i SIO forteller til Nettavisen at alle studentboligene i hovedstaden allerede er fylt opp, lenge før man vet hvem som får studieplass fra høsten.

- Dagens tall viser at det 3817 som står på venteliste, sier Langeland til Nettavisen.

- Det er alltids noen som sier nei når opptaket kommer, og som velger å studere i en annen by eller bor privat, så vi etterfyller hele tiden, forteller hun.

Alle de som står på venteliste nå kan derimot ikke forvente å få studentbolig fra høsten - og nye vil helt sikkert også forsøke å søke.

- Hvert år pleier det å stå igjen rundt 3500 personer som ikke har fått tildelt plass når det er studiestart, sier hun.

Stive priser i privatmarkedet

De som ikke får en studentbolig må over i det private markedet.

- Det er ikke noe ekstraordinært ennå, det er for tidlig. Temperaturen stiger først i starten av august. Men det er allerede hett i leiemarkedet, og når studentene kommer, så blir det ille, sier daglig leder Kai Sjøvold i utleieselskapet Fredensborg til Nettavisen.

Bolig dyrere enn studielån-utbetalingen

En vanlig månedsutbetaling fra Lånekassen er like over 6800 kroner i måneden. Det rekker ikke langt i leiemarkedet for tiden.

- En normal ettroms leilighet ligger nå på i overkant av 7000 kroner i måneden, sier Sjøvold.

- Og da snakker vi rundt 20 kvadrat?

- Knapt 20 kvadrat vil jeg nok si. 15 til 17 kvadratmeter vil nok være normalt. Da får man kjøkken og bad, men ikke noe stort - og det vil være totalrenovert, sier Sjøvold.

Lite ledig

Men disse leilighetene står ikke og venter på studenter som ønsker å finne seg et sted å bo.

- Det er lite ledig. Vi har mange enheter, så det er til enhver tid utskifting, men fra nå og fram til 1. september har vi bare noen titalls leiligheter som er ledig. Nøyaktig tall har jeg ikke her og nå, men vi har er godt under 100 leiligheter, sier han.

Leies ut til svært høye priser

På Finn.no ser man derimot at prisen for den desperate student kan bli betydelig høyere enn 7000 kroner i måneden for noe eget. Fredensborg har for tiden ute leiligheter på ved Ullevål sykehus - som er perfekt plassert i forhold til Universitetet i Oslo - til 11.500 kroner i måneden. Til den prisen får man 15 kvadratmeter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Fredensborg)

BI-studenter kan på sin side skaffe seg en 19 kvadratmeter leilighet i Nydalen for 11.100 kroner i måneden.

«Skreddersydd for studentene og unge nyetablerte», skriver selskapet i annonsen for nydalsleiligheten.

Service inkludert

- Hva slags studenter er det som har råd til det?

- Dette er hva vi kaller apartments markedet. Det er en slags mellomting mellom hotell og leiligheter. En betaler for servicetjenester, som husvask, skift av sengetøy og lignende. I tillegg er leilighetene fullt møblerte med hvitevarer, TV og lignende, sier Sjøvold.

Selv om leilighetene markedsføres som perfekt for studenter, mener Fredensborg-sjefen at dette egentlig er litt feil.

- Dette er gjerne for bedrifter som har langtidskonsulenter, og som mener det blir litt kjedelig på hotell, og som vil ha noe mer personlig. IT-markedet har for eksempel gjerne konsulenter på 6-12 måneders oppdrag, sier han.

- I tillegg er det optimalt i familieoppløsningssituasjoner der noen raskt må flytte ut, og der en ikke har fått delt opp innbo, sier han.

Men selv om de dyreste leilighetene er med ekstra tjenester, er det allerede de som forsøker å legge ut leiligheter på rundt 20 kvadratmeter til rundt 10.000 kroner i måneden - og boligeksperten tror det vil hete seg opp om en knapp måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.