Gå til sidens hovedinnhold

Aldri vært dyrere å bo i Norge

Og rødgrønne kommuner krever mer enn andre.

Boligprisene steg 2,9 prosent i august til det høyeste niveået noensinne.

SELGE BOLIG? Finn megler

Det viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Eiere av rekkehus og tomannsboliger kan juble - prisene for denne typen boliger steg 4,7 prosent.

Korrigerte for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent. Det betyr at prisstigningen var enda kraftigere enn det som er normalt i august.

Knallår
Så langt i år har boligprisene steget åtte prosent.

Prisene er 9,4 prosent høyere enn på samme tid ifjor.

* Prisene på eneboliger steg 3,2 prosent

* Delte boliger - rekkehus og tomannsboliger - steg 4,7 prosent

* Leiligheter steg 2,5 prosent.

- Det har vært et godt og aktivt boligmarked i august, og da spesielt i de store byene. Markedet har tilsynelatende blitt lite påvirket av finansuroen i Europa og USA. Det at Norges Bank holder rentesatsen uendret virker inn positivt for boligmarkedet. Vi ser nå at boligbyggingen har skutt fart og vi kan vente bedre balanse i boligmarkedet fremover, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund Christian Vammervold Dreyer i en kommentar.

Formidlingstiden var 29 dager, fem dager raskere enn i august 2010. Boligene selges raskest i Oslo, Bergen og Trondheim, med kun 17 dager i gjennomsnittlig formidlingstid. På bunn ligger Tromsø med en gjennomsnittlig formidlingstid på 51 dager, men det betyr faktisk at markedet er i ferd med å seg opp etter en omsetningstid på 71 dager i august 2010.

Obos til himmels
Prisene på brukte Obos-boliger steg med 5,1 prosent fra juli til august. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var i august 37.062 kroner.

Kvadratmeterprisen er 5,1 prosent høyere enn i juli, og 12,4 prosent høyere enn i august 2010.

- Prisveksten i august er mye kraftigere enn ventet, etter en naturlig justering ned i forrige måned. Det er fortsatt et høyt volum av boliger ute i markedet, og som en naturlig følge av prisutviklingen på brukte boliger ser vi nå også at det selges mange nye boliger, sier konsernsjef Martin Mæland.

I august ble det foretatt 454 eierskifter tilknyttet OBOS mot 401 i juli og 463 boliger i august 2010. Hittil i år har prisene steget med 12 prosent.

- Alt tyder på fortsatt prisvekst fremover, om enn ikke like kraftig som denne måneden, sier Mæland.

- Prisveksten i august er mye kraftigere enn ventet, etter en naturlig justering ned i forrige måned. Det er fortsatt et høyt volum av boliger ute i markedet, og som en naturlig følge av prisutviklingen på brukte boliger ser vi nå også at det selges mange nye boliger, sier konsernsjef Martin Mæland i en kommentar.

- Dyrere å bo i røde kommuner
Samtidig som boligprisene når nye høyder melder Huseiernes Landsforbund at det er dyrest å bo i kommuner med rødgrønt flertall.

De viser til at samlet utgift til kommunale gebyrer og eiendomsskatt viser en sammenheng mellom partitilhørighet og hvor dyrt det å bo i kommunen.

De viser til at i landets 20 dyreste kommuner har 80 prosent rødgrønn ordfører. I de 20 rimeligste kommunene er det 30 prosent rødgrønne ordførere

Landets 20 dyreste kommuner krever alle mellom 19.000 og 22.000 kroner i året for en standard bolig på 120 kvadratmeter. Alle disse kommunene har eiendomsskatt på boliger.

- Tendens klar. Borgerlige styrte kommuner er billigere enn rød-grønne, og utkantkommuner er ofte dyre, uttaler administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Om boligprisundersøkelsen:
Statistikken produseres to virkedager før månedsslutt. Alle tall som inneholder informasjon om den siste måneden er derfor foreløpige. Tallene for den nest siste måneden revideres månedlig slik at Nef også får med observasjonene for de to siste virkedagene. Vanligvis får ikke revisjonen store utsalg på tallene.

Statistikken omfatter boliger som er annonsert på FINN, det vil si mellom 1/3 og 1/2-parten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Til og med desember 2007 har Nef brukt Boligareal (BOA) NS 3940 som arealmål i statistikken. Fra og med januar 2008 har flere og flere boliger blitt solgt og registrert med Primærromsareal. Dette arealmålet har nå så å si overtatt helt.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

40292

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg