Boligprisene steg 2,9 prosent i august til det høyeste niveået noensinne.
SELGE BOLIG? Finn megler
Det viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
Eiere av rekkehus og tomannsboliger kan juble - prisene for denne typen boliger steg 4,7 prosent.
Korrigerte for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent. Det betyr at prisstigningen var enda kraftigere enn det som er normalt i august.
Knallår
Så langt i år har boligprisene steget åtte prosent.
Prisene er 9,4 prosent høyere enn på samme tid ifjor.
* Prisene på eneboliger steg 3,2 prosent
* Delte boliger - rekkehus og tomannsboliger - steg 4,7 prosent
* Leiligheter steg 2,5 prosent.
- Det har vært et godt og aktivt boligmarked i august, og da spesielt i de store byene. Markedet har tilsynelatende blitt lite påvirket av finansuroen i Europa og USA. Det at Norges Bank holder rentesatsen uendret virker inn positivt for boligmarkedet. Vi ser nå at boligbyggingen har skutt fart og vi kan vente bedre balanse i boligmarkedet fremover, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund Christian Vammervold Dreyer i en kommentar.
Formidlingstiden var 29 dager, fem dager raskere enn i august 2010. Boligene selges raskest i Oslo, Bergen og Trondheim, med kun 17 dager i gjennomsnittlig formidlingstid. På bunn ligger Tromsø med en gjennomsnittlig formidlingstid på 51 dager, men det betyr faktisk at markedet er i ferd med å seg opp etter en omsetningstid på 71 dager i august 2010.
Obos til himmels
Prisene på brukte Obos-boliger steg med 5,1 prosent fra juli til august. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris var i august 37.062 kroner.
Kvadratmeterprisen er 5,1 prosent høyere enn i juli, og 12,4 prosent høyere enn i august 2010.
- Prisveksten i august er mye kraftigere enn ventet, etter en naturlig justering ned i forrige måned. Det er fortsatt et høyt volum av boliger ute i markedet, og som en naturlig følge av prisutviklingen på brukte boliger ser vi nå også at det selges mange nye boliger, sier konsernsjef Martin Mæland.
I august ble det foretatt 454 eierskifter tilknyttet OBOS mot 401 i juli og 463 boliger i august 2010. Hittil i år har prisene steget med 12 prosent.
- Alt tyder på fortsatt prisvekst fremover, om enn ikke like kraftig som denne måneden, sier Mæland.
- Prisveksten i august er mye kraftigere enn ventet, etter en naturlig justering ned i forrige måned. Det er fortsatt et høyt volum av boliger ute i markedet, og som en naturlig følge av prisutviklingen på brukte boliger ser vi nå også at det selges mange nye boliger, sier konsernsjef Martin Mæland i en kommentar.
- Dyrere å bo i røde kommuner
Samtidig som boligprisene når nye høyder melder Huseiernes Landsforbund at det er dyrest å bo i kommuner med rødgrønt flertall.
De viser til at samlet utgift til kommunale gebyrer og eiendomsskatt viser en sammenheng mellom partitilhørighet og hvor dyrt det å bo i kommunen.
De viser til at i landets 20 dyreste kommuner har 80 prosent rødgrønn ordfører. I de 20 rimeligste kommunene er det 30 prosent rødgrønne ordførere
Landets 20 dyreste kommuner krever alle mellom 19.000 og 22.000 kroner i året for en standard bolig på 120 kvadratmeter. Alle disse kommunene har eiendomsskatt på boliger.
- Tendens klar. Borgerlige styrte kommuner er billigere enn rød-grønne, og utkantkommuner er ofte dyre, uttaler administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.
Om boligprisundersøkelsen: Statistikken omfatter boliger som er annonsert på FINN, det vil si mellom 1/3 og 1/2-parten av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år. Til og med desember 2007 har Nef brukt Boligareal (BOA) NS 3940 som arealmål i statistikken. Fra og med januar 2008 har flere og flere boliger blitt solgt og registrert med Primærromsareal. Dette arealmålet har nå så å si overtatt helt. |
Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)
40292
