*Nettavisen* Nyheter.

Blir sittende med boligregningen

Har du kjøpt deg inn i et nytt boligprosjekt, kan du ende opp med å betale naboens gjeldsregning.

01.03.05 10:21

Boligprosjekter med lave innskudd og høy fellesgjeld popper opp som paddehatter rundt om i Norge.

Prosjektene kan virke gunstige å gå inn i, men er i realiteten ofte tikkende rentebomber. Mange kjøpere kan nemlig få seg en ubehagelig overraskelse når rentenivået her til lands øker.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at du kan ende opp med en ekstrakostnad på mange tusen kroner i måneden på grunn av renteoppgang. Men det ender ikke der.

Dårlig salg gir høy leie
Dersom naboen din ikke kan betjene sin del av fellesgjelden, kan det bety enda høyere husleie for deg. Du kan også bli nødt til å punge ut dersom leiligheter i borettslaget ditt ikke blir solgt.

- Andelseiere er ikke personlig ansvarlige for fellesgjelden. Det er borettslaget som hefter for lånet, og dersom deler av gjelden ikke blir betjent kan det gi ekstra kostnader som føres over på beboerne i form av økt husleie, sier regionsleder Magne Berntsen i Forbrukerrådet i Nordland til TV 2 Nettavisen.

Berntsen mener situasjonen kan bli kinkig for de som blir sittende igjen hvis andre beboere forlater et «synkende skip».

- Det er farlig hvis det begynner å rakne, da rakner det veldig fort, påpeker regionslederen.

Finn reell kostnad
Andelseierne må imidlertid ikke dekke tapene dersom hele borettslaget går konkurs, ifølge Borettslagsloven. I tillegg har mange borettslag gått inn i såkalte sikringsfond for å slippe eventuelle gjeldsproblemer.

Berntsen oppfordrer kjøpere til å undersøke hva husleien er ved kjøpstidspunkt, og om kostnaden er reell.

- Mange nye boligprosjekter går ut med alt for lave kostnader, som er stipulerte i stedet for reelle. Eksisterende borettslag har ofte bedre kontroll over kostnadene, sier han.

Regionslederen mener det beste er å forhøre seg med forretningsfører av gården.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.