Boligbonanza i hovedstaden

Boligåret 2005 har tatt av med et smell. På under en uke ble syv av ti leiligheter sentralt i Oslo revet vekk, godt over takst. Sjekk boligbarometeret her.

20.01.05 09:05

Ekspertene har spådd at det vil være lavere temperatur i boligmarkedet i år enn i rekordåret 2004. Så langt ser det ikke ut til at spådommene holder stikk.

Boligene går unna i høy fart, og kjøperne åpner lommebøkene på vidt gap for å sikre seg drømmehuset.

TV 2 Nettavisen har sett på 50 boliger sentralt i Oslo sentrum som hadde visning forrige helg. På under en uke er hele 36 solgt. I tillegg var fire av leilighetene midt i en budrunde da undersøkelsen ble gjennomført.

Overrasket over bedre januar
I desember var det 34 av 50 leiligheter som ble solgt i samme tidsperiode. Tilsvarende tall for januar i fjor, da boligprisene steg kraftig, var 30 av 50 objekter.

- Januar var ekstraordinær i fjor, og jeg er overrasket over at trykket er mye høyere i år. Våre siste undersøkelser viste at etterspørselen ville ligge høyt, men at den skulle flate ut på et lavere nivå enn dagens, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til TV 2 Nettavisen.

Øye mener det gode salget er en sterk indikasjon på at markedet ikke bare vil holde seg, men bli enda hetere fremover.

Også eiendomsmegler Miguel Sørholt i Eiendomsmegler1 ventet seg en laber januar.

- Jeg forventet 14 dager med med litt nedgang på grunn av katastrofen i Sørøst-Asia, og ventet egentlig at Norge skulle stå litt stille, slik at det ble en treg start på året, sier Sørholt til TV 2 Nettavisen.

Den erfarne megleren forteller at det var lite ut på markedet både første og andre helg i årets første måned.

- De tre første helgene i januar viser hvordan det vil bli i første kvartal, så det blir spennende å se hva som skjer nå til helgen, påpeker Sørholt.

Det er som alltid boligene med lav takst som er mest ettertraktet. Alle leilighetene i prisklassen under én million kroner ble revet unna, mens ni av ti mellom én og 1,5 millioner kroner er solgt.

I segmentet mellom 1,5 og to millioner kroner er åtte av ti leiligheter av markedet.

Blar gladelig opp
En skulle tro at presangkjøp og julefestligheter hadde tømt de aller flestes konto, men slik er det altså ikke.

I januar gikk de solgte boligene for gjennomsnittlig 164.000 kroner over takst. I desember ble boligene til sammenlikning solgt for i snitt 141.000 kroner over prisantydning.

Mest over takst gikk leilighetene i segmentet 2 til 2,5 millioner kroner, med hele 214.000 kroner.

De lavere segmentene lå ikke langt etter. Objektene mellom én og 1,5 millioner kroner gikk i snitt for 156.000 kroner mer.

Det var en leilighet i Nordbygaten på Grønland som var mest populær denne gangen. Leiligheten hadde en prisantydning på 2.450.000 kroner, men kjøperen som gikk vinnende ut av budrunden la hele 570.000 kroner ekstra på bordet for å sikre seg herligheten.

Dermed endte salgssummen på 3.020.000 kroner.

Også i Schwensens gate på St.Hanshaugen var det stor interesse, og her bladde kjøperen til slutt opp en halv million kroner ekstra for leiligheten på 134 kvadratmeter. Prisen endte på 3.350.000 kroner, etter et utgangspunkt på 2.850.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.