*Nettavisen* Nyheter.

Boligboomen fortsetter

Ferske tall fra Eiendomsmeglerforbundet viser at prisfesten i boligmarkedet fortsatte i november. 2004 ligger an til å bli et rekordår på boligfronten.

01.12.04 13:30

Boligprisene i Norge økte med 0,2 prosent fra oktober til november. Korrigert for normal sesongvariasjon steg prisene med 0,7 prosent. November har altså utviklet seg sterkere enn normalt.

Det går frem av Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) boligprisstatistikk, som ble lagt frem onsdag.

Sammenlignet med november i fjor har prisene i hele Norge steget med 11,5 prosent. Dette er det høyeste prisstigningen på fire år. NEF tror prisoppgangen i år vil ende på 12 prosent.

- Det blir spennende å se hva som skjer fremover. Markedet er bra, det er høy omsetning og det går fort å selge boligen. Hver måned i år har vi satt ny rekord i boligmarkedet, sa formann Øivind A. Tandberg i NEF på en pressekonferanse onsdag.

Mest opp i nord

Alle regionene i Norge har opplevd prisoppgang i år, selv om forskjellene mellom de ulike områdene kan være store.

Nord-Norge utenom Tromsø samt Bergen har hatt høyest stigning hittil i år. I nord har prisene hoppet opp med hele 21 prosent, mens Åsane og Arna i Bergen samt Hordaland utenom Bergen har blitt 19 prosent dyrere. Larvik har steget minst, med åtte prosent. Asker, Bærum, Øvre og Nedre Romerike ligger like bak, med en oppgang på ni prosent.

Vanligvis er det byene som drar lasset i forhold til prisoppgang på bolig, men enkelte steder har veksten vært størst i distriktene. I Stavanger har for eksempel boligene blitt 13 prosent dyrere i år, mens du i Rogaland utenom Stavanger må punge ut med 16 prosent mer for å sikre deg et hus.

I Bergen og Hordaland er tilsvarende tall 17 og 19 prosent opp.

- Uvanlig høy aktivitet

I november var det prisene på eneboliger som steg mest, med 2,9 prosent. Delte boliger ble én prosent dyrere, mens leilighetene sank en prosent i pris. Året sett under ett er det likevel leilighetene som har harr størst prisoppgang, med 13 prosent.

Eneboligene og de delte boligene har i 2004 hoppet 11 prosent til værs.

Omsetningen i november var omtrent 20 prosent større enn samme måned i fjor.

- Dette vitner om en uvanlig høy aktivitet til november å være, skriver Eiendomsmeglerforbundet i en pressemelding.

Formidlingstiden i november lå på 28 dager. Dette er noe lavere enn resten av året. Aller kjappest går det i Bergen, der boligene raser unna på 14 dager. Møre og Romsdal har lengst omsetningstid, på 49 dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.