*Nettavisen* Nyheter.

Boligkjøpet avgjør økonomien

Dersom du går inn i boligmarkedet på feil tidspunkt, kan det prege økonomien din resten av livet.

05.01.06 14:58

- Når man kjøper og hvor man kjøper er det viktigste i forhold til å gjøre en god investering, sier økonomiekspert Carsten O. Five til TV 2 Nettavisen.

Boligprisene har gått både opp og ned de siste tiårene. Mange som kjøpte sin første bolig på jappetiden på midten av 1980-tallet, kunne se investeringen gå opp i røyk bare et par år senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Var du imidlertid blant de heldige som kjøpte på bunnen i 1992, har pengene mangedoblet seg siden den gang.

- Noen har mer flaks på boligmarkedet enn andre, mens enkelte har riktig uflaks. De som for eksempel kjøpte i 1986-1987, og solgte i 1991, fikk et kraftig prisfall. De som kjøpte i 1991, spesielt i pressområder i de store byene, har tjent på det, forteller Five.

Kraftig verdifall
I forrige toppår, i 1987, var det gjennomsnittlige prisen på en leilighet på 70 kvadratmeter 651.000 kroner. Det viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

I bunnåret for 14 år siden kostet tilsvarende leilighet 441.000 kroner i snitt. Dermed tapte uheldige boligselgere 360.000 inflasjonsjusterte 1992-kroner.

Det tilsvarer nær en halvering av leilighetens verdi.

Tidspunkt viktig
Kjøpte du derimot i 1992, har investeringen vist seg verdifull. Justert for prisvekst, blir kostnaden per i dag 565.000 kroner.

Siden den gang har leilighetsprisene steget med utrolige 289 prosent i gjennomsnitt, og du får i dag over 1,6 millioner kroner for samme bolig.

Det gir en gevinst på hele 874.000 kroner før salgsutgiftene trekkes fra. Denne egenkapitalen kan komme godt med ved neste boligkjøp.

Investerte du i en leilighet i 2001, og solgte igjen to år senere, satt du kun igjen med 50.000 kroner i avkastning. Etter å ha betalt meglerhonorarer og andre utgifter, blir gevinsten forsvinnende liten. Da er det heller ikke mye igjen som egenkapital til neste boligkjøp.

Kom du ikke inn på markedet før i 2003, har ikke avkastningen vært å forakte. Den er på nærmere 300.000 kroner i snitt siden den gang.

Best å eie uansett
Er du blant bolig-ferskingene, må du imidlertid ikke regne med at pengene yngler. Den kraftige veksten i boligprisene som har preget situasjonen siden 2003 skal ifølge ekspertene ikke vare.

Om et par år kan norske boliger til og ned falle i pris.

Likevel er det ifølge økonomirådgiver Five ingen grunn til å vente.

- I langtidsperspektiv vil det lønne seg å eie fremfor å leie, på grunn av skattefordelen ved rentefradrag. Staten dekker 28 prosent av renteutgiftene dine. I tillegg er gevinsten ved salget skattefri, så lenge du har bodd i boligen 12 av de siste 24 månedene, påpeker Five.

Han legger i tillegg vekt på at du kan få skattefri gevinst, selv hvis du har bodd et annet sted. Da må det være snakk om brukshindring, enten ved sykdom, arbeid eller studier. Det gjelder også ved samboer, ektefelle eller barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag