*Nettavisen* Nyheter.

Boligkuppet gjør du nå

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Nye leiligheter er billigere enn på lenge. Men skynd deg før det blir utsolgt.

15.08.09 14:45

Boligmarkedet er friskmeldt. Bruktboligprisene har steget 12,5 prosent siden nyttår . Nå tar også salget av nye leiligehter av.

Nettavisen har sett nærmere på et titalls nye prosjekter til salgs i Oslo akkurat nå. SE BILDER NEDERST I SAKEN.

Kjøper du nå, kan du kanksje regne med å treffe bunnen. Prisene på de rimeligste boligprosjektene i Oslo ligger rundt 40.000 kroner kvadratmeteren. Snittprisen - dersom en ser bort fra de sære og spesielt dyre prosjektene - ligger rundt 45.000 kroner kvadratmeteren.

SELGE BOLIG?Sjekk ut Meglerguiden

Da krisen rammet boligmarkedet med full tyngde i fjor, var det utbyggere av nye boligprosjekter som fikk den største smellen. Salget stoppet opp, og hundrevis av ferdige leiligheter ble liggende usolgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Utbyggerne ble tvunget til å redusere prisene. Samtidig stoppet nybyggingen opp. Fortsatt er salget av nye prosjekter på et nivå som boligbyggerne ikke er komfortable med, ifølge seniorkonsulent Jan Høegh i Econ.

- Mange utbyggere sitter med kapital bundet i eksisterende prosjekter. De får ikke bygget nytt før de har solgt mer av det eksisterende, sier Høegh til Nettavisen.

Blir det for lite nytt fremover, kan det fort bidra til å drive prisen i været, slik enkelte eksperter har advart mot lenge.

Følg boligmarkedet på Boliga.no

Høegh tror det i fremtiden vil være en tendens mot mer bygging utenfor sentrum. Det er begrenset tilgang på tomter.

- Markagrensen er en naturlig begrensning. Og så er det motvilje mot å bygge høyhus, sier Høegh.

Disse faktorene vil kunne presse prisene ytterligere opp.

Econ Nye Boliger er navnet på en rapport som publiseres av Econ annenhver måned. Den siste tiden er det nye boligprosjekter utenfor sentrum som har gått best.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Blant prosjektene i Oslo finner vi både det mest eksklusive, som leilighetene på Tjuvholmen til mellom 60.000 0g 90.000 kroner kvadratmeteren, og leiligheter for folk flest til godt under 40.000 kroner kvadratmeteren.

Blant de største prosjektene for salg nå er Møllehjulet i Kværnerbyen med 177 leiligheter, Trelastgårdene på Grønland (143 leiligheter), Breigata på Grønland (98) og Tjuvholmen byggetrinn 3 (92).

Ser man litt frem i tid, skjer det spennende ting rundt Operaen. Fjordbyen kalles det. Blant prosjektene her er Operakvarteret og Sørenga.

Operakvarteret - eller det såkalte Barcode-komplekset - ligger rett bak Operaen. Her er det planlagt boliger til 3000 mennesker. Første byggetrinn vil bestå av 53 leiligheter. Disse vil ligge i bygningene som nå reises rett bak Operaen. Salgsstart for 1. byggetrinn er til høsten, mens innflytting er planlagt våren 2010.

Sørenga er utstikkeren ved det som i dag er containerhavna nedenfor Ekebergåsen. Det er planlagt rundt 1000 leiligheter. Området får en helt krem beliggenhet, men kan likevel være et alternativ for folk med normal tykkelse på lommeboka.

Liv Hansteen er leder for DnB Nor Eiendoms avdeling for nye boligprosjekter i Oslo og Akershus. Prisene for Sørenga er ennå ikke klare, men hun sier det vil bli billigere enn Tjuvholmen.

- Dette vil ikke være et prosjekt med høy champagnefaktor. Det er et prosjekt der vanlige folk skal kunne kjøpe en fin leilighet, sier hun til Nettavisen.

2254

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kr i året

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Annonsebilag