*Nettavisen* Nyheter.

Boligmarkedet holder koken

Boligmarkedet holder fortsatt koken, tross spådommer om prisnedgang. Meglerne rapporterer om et godt, balansert marked. Se de solgte boligene.

27.05.04 07:53

Det ble omsatt like mange boliger som i april og mars, men nivået er fortsatt lavere enn ved inngangen av året.

En undersøkelse TV 2 Nettavisen har foretatt, viser at boligmarkedet er i ferd med å stabilisere seg. Etter en pangstart på året, viser tallene at omsetningshastigheten nå er noe roligere.

Se de solgte boligene her

- Det vi ser nå, er en balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er med andre ord en normal utviklingen for årstiden, sier formann Øivind A. Tandberg i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til TV 2 Nettavisen.

- Større aktivitet på våren
Av 50 boliger som var annonsert i Aftenposten i slutten av mai, er 23 solgt etter mindre enn en uke. Det samme antall var omsatt på samme tid også i mars og april.

I januar og februar lå derimot omsetningen høyere, med hele 30 og 29 omsatte objekter på mindre enn en uke.

- Det er større aktivitet på markedet på våren enn om vinteren. Vanligvis legges det ut flere objekter på vårparten, og mange bytter bolig i akkurat denne perioden. Alt selges ikke like fort som i januar og februar, da det var færre objekter ute, forklarer Tandberg.

Av de 23 boligene som ble solgt i løpet av den siste uken, gikk 20 over eller til takst. I forrige måned var tilsvarende tall 21 objekter.

Summen de ulike eiendommene gikk over takst har sunket. I april gikk objektene i snitt 108.000 kroner over takst, mens de i mai gikk for 84.000 kroner over prisantydningen.

Tilsvarende tall for mars og februar er 84.000 kroner og 112.000 kroner. I januar var prishoppet på 119.000 kroner i snitt.

Mellom-boligene mest populære
Det var boligene i prisklassen mellom 1,5 og to millioner kroner som hadde de heteste budrundene. Her gikk objektene gjennomsnittlig 161.000 kroner over verdivurderingen. Minst over takst gikk boligene med en prislapp på mellom én og 1,5 millioner kroner, med 39.000 kroner i snitt.

Totalt i år har NEF spådd en prisoppgang på syv prosent. Og med den kraftige prisøkningen i årets to første måneder, tilsier det at prisene skal justeres noe utover resten av året.

- Historisk sett ser vi at når det har vært en kraftig prisoppgang, kommer det en utflating. Men trenden er positiv, og det er fortsatt bra driv i markedet, påpeker Tandberg.

I april var det en marginal nedgang på 0,7 prosent på landsbasis. Mai-tallene fra NEF kommer etter månedsslutt, i neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.