*Nettavisen* Nyheter.

Boligmarkedet roer seg

Feberen i boligmarkedet er i ferd med å legge seg. Den siste måneden har andelen solgte boliger etter visning falt markant. Se statistikken her.

19.03.04 06:27

Meglerne må bruke mer tid og energi for å få solgt boligene nå enn tidligere i år. Det kokhete boligmarkedet er i ferd med å roe seg, viser en undersøkelse TV 2 Nettavisen har gjennomført.

Av 50 boliger som var annonsert i Aftenposten i midten av mars, er kun 23 solgt etter mindre enn en uke. Til sammenlikning var 30 av 50 boliger solgt i februar, mens 29 var solgt i uken etter visning i januar.

- Meglerne sier til oss at det fortsatt er godt trykk i markedet. Men det var kanskje noe større hurtighet i januar og til dels i februar enn i mars, sier informasjonssjef Tor Dybdal-Holthe i Norges Eiendomsmeglerforbund til TV 2 Nettavisen.

Også før jul var nivået høyt, med 29 av 50 solgte i november og 28 solgte i oktober.

- Tar litt lengre tid

Daglig leder William Holten i M2 Eiendomsmegling forteller at de slett ikke opplever noen nedgang i etterspørselen, bare en utflating.

- Objekter blir solgt, men det tar bare litt lengre tid. Vi har en normal og god etterspørsel, sier Holten til TV 2 Nettavisen.

Han mener markedet har fått kaldt vann i blodet fordi tilbudet har økt kraftig den siste tiden. Boligkjøperne har nå flere valgmuligheter, og bedre tid på å bestemme seg enn tidligere.

- Vi har registrert at etterspørselen etter bolig har kokt nå i to år. Men i august og oktober i fjor skiftet folk fra å bli usikre til sikre i flytteplanene sine. Men i januar var det et markant fall i antall personer som hadde planer om å flytte, sier administrerende direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til TV 2 Nettavisen.

Det er fallet i antall flytteferdige som gjør at etterspørselen dempes noe, selv om den ikke blir borte.

- Vi går inn i et vanlig vårmarked, påpeker Øye, som fastholder en total oppgang i boligprisene på åtte prosent i år. Dette betyr at noen måneder vil være på minussiden på grunn av den sterke økningen på begynnelsen av året.

Prispresset demper seg

Det er fremdeles de små leilighetene under to millioner kroner som går best. Men prispresset, der objektene gikk svært høyt over takst, har roet seg.

I januar gikk boligene i snitt 119.000 kroner over takst, mens budrundene i februar hadde roet seg noe. Da gikk objektene 112.000 kroner over takst. I mars er det derimot enda roligere, med gjennomsnittlig 84.000 kroner over takst.

- En bolig som egentlig skulle gått for 1,7 millioner kroner, gikk i januar for mellom 1,8 og 1,9 millioner kroner. Nå er disse leilighetene tilbake på 1,7 millioner kroner, forteller Holten i M2 Eiendomsmegling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.