Tidligere denne måned utalte Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) at «februar er en litt rar måned», og at det var usikkerhet knyttet tilhvordan de olympiske leker og vinterferie vil prege måneden.

-Historisk sett har store sportsarrangementer hatt en negativ effekt på antall visningsdeltagere. Nå bidrar den teknologiske utviklingen til større grad av mobilitet og folk ser OL på smarttelefoner og Ipads. Vi har ikke merket noe til OL-effekten, men legger opp visninger utenfor de viktigste øvelsene, sier Hedda K. Ulvness, daglig leder i Eie eiendomsmegling, til Nettavisen NA24.

-Kan man ikke unngå dette har meglerne hos oss løst det med at TV-en står på under visningen, fortsetter hun.

Meglerkontoret opplyser om at de har opplevd jevnt godt besøk på visningene så langt i februar, og melder samtidig om bra aktivitet.

-Meglerne våre forteller at budene for riktig prisede objekter sitter litt løsere enn i høst, sier Ulvness.

- Det er kjøpers marked

Eies meglere har avholdt 72 visninger i helgen. Av disse er 43 solgt og vi har til sammen mottatt over 194 bud på helgens portefølje.

-Av antall solgte objekter med visninger forrige uke går nå over halvparten til takst eller over takst, noe som er en bedre en snittet for januar, sier Ulvness.

Hun opplyser om at de mindre gode objektene tar lengre tid å selge, mens gode objekter med god beliggenhet er lettere å få omsatt.

- Selv om aktiviteten i boligmarkedet er god opplever interessentene at det er kjøpers marked. Det fører til at de roer ned prosessen. Det positive tegnet er at det stadig dukker opp nye interessenter på visningene. En bolig som har ligget brakk noen uker, kan plutselig ende med salg etter hektisk budrunde, sier Ulvness.

- Er det å anbefale å selge i februar, om man kan vente?

-Noen boligeiere med eneboliger og hager venter gjerne til mai før de legger boligen ut for salg. Det kan være bra, men det kan også bli en opphopning av samme type objekt til samme tid. Dersom du vil skille deg litt ut, kan det derfor være lurt å legge slike boliger ut nå eller før påske. I tillegg kan konkurransen og boligmiksen i lokalmarkedet være avgjørende for når det er best å selge, svarer Ulvness, som melder om at konkurranse på boligmarkedet er mindre nå februar, sammenligent med måneden før.

-Meglerne melder vider om mye befaringer og god oppdragsinngang. Det sier meg at flere forbereder salg fremover. Dette er normalt og i tråd med den årlige boligsalgssyklusen. Vi anbefaler mange av kundene våre til å selge på nyåret, fordi prisveksten ofte tas ut de første månedene av året.

- Meget selektivt marked

- Generelt sett ingen grunn til å ikke anbefale februar som en god salgsmåned. Kan man unngå visning av en typisk familiebolig første helgen i vinterferien, kan det være strategisk lurt. Utover det er det ingenting i veien for å ha visninger i februar, sier Christian Aamodt, megler ved Eie Majorstuen, til Nettavisen NA24.

Han opplyser om at det ikke er type bolig som dikterer omsettelighet, men prisen på objektet sammenliknet med tilsvarende boliger.

- Situasjonen er fortsatt slik at boligkjøpere er meget prissensitive og straffer hardt boliger som ikke er priset riktig. Utbudet i februar er ikke like stort som i januar, og de attraktive og edruelig prisede boligene blir ofte solgt etter hektiske budrunder. Objekter som fremstår som andre- og tredjevalget, derimot, kan oppleve å ha fulle visningslister uten å se et eneste bud. Vi har i dag et meget selektivt marked der flere selgere må nedjustere prisforventningene for å få solgt boligen sin, seir han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Bevisste på at det er OL og vinterferie

Ved DNB Eiendoms kontor på Vestkanten i Bergen har aktiviteten roet seg noe i februar.

- Men om det er på grunn av OL eller ikke er vanskelig å si. Boligene som er riktig priset går fortsatt godt og vi på vårt kontor har fortsatt solgt alle boligene etter første visning i 2014, sier eiendomsmegler, Linn Vetås, til Nettavisen NA24.

-Er det mange som avventer med å selge til neste måned?

- I utgangspunktet ikke, men det er et par selgere som er bevist på at det er OL og vinterferie, da spesielt sistnevnte. De ønsker selv å bruke ferieuken til å klargjøre boligen for salg og samtidig benytte anledningen til å se på OL. Noen reiser også bort i ferieuken og velger derfor å avvente med salget til etter vinterferien, svarer Vetås, som ikke ser noen grunn til vente med å selge bolig – til tross for OL og vinterferie.

- Det har vært mindre aktivitet til nå i februar og da ser vi at de boligene som legges ut i denne perioden ofte går. Interessentene er der ute og de sitter og venter på at det skal komme nyheter på markedet og da kan det være lurt å legge ut boligen når andre avventer på grunn av ferie etc.

Tregt for nybygg

Det er de sentrumsnære boligene som er mest ettertraktet melder Vetås, mens i distriktene og salg av nybygg kan ta noe lengre tid å omsette enn tidligere.

- Boliger som nylig er oppusset hvor det foreligger dokumentasjon på arbeidet som er gjort er attraktive boliger, samt «oppussingsobjekt» som er riktig priset er boliger som gjerne går over takst om dagen.

- Store leiligheter med tre soverom eller mer og rekkehus er det mangelvare av, fortsetter hun.

Lengre omløpshastighet

I Trondheim meldes det om at markedet så langt i februar har vært godt.

- Vi ser at omløpshastigheten (30 dager) er noe lengre enn på samme tid i fjor (17 dager) men totalmarkedet (antall omsetninger) er temmelig likt som på samme tid i fjor, og da var mediene opptatt av hvor fantastisk bra boligmarkedet var, sier Odd Eirik Pedersen, daglig leder ved Privatmegleren i Trondheim.

Megleren opplyser om at det er ingen boligtyper som utpeker seg med tanke på hvor omsettelige eller ikke de er.

- I de senere år så har den største prisstigningen vært tatt ut i Q1. I de tilfellene der selger er fleksibel med tanke på utleggelse forsøker vi selvsagt å time salget til en god periode. Etter påske har vi i de senere år opplevet et lite taksskifte der utbudet av boliger har vokst, volumsituasjonen på finn.no har økt, og prisutviklingen har flatet ut, sier Pedersen.

- I Trondheim kjører vi midtukevisninger og av de visningene vi hadde sist uke er cirka 50 prosent solgt og cirka 75 prosent er solgt over prisantydning.