Gå til sidens hovedinnhold

Tøft å selge eldre eneboliger

Meglere sliter med å selge eldre eneboliger. En av to selges til under takst og en av ti til langt under takst.

Forbrukerrådet har i høst fulgt salgsprosessen til 100 eldre eneboliger i 15 byer i Norge. I midten av november var 60 av dem solgt. Nærmere 40 av boligene lå fortsatt ute for salg, mens noen var trukket fra markedet på grunn av for liten interesse.

Av de 60 solgte eneboligene ble 34 solgt til under takst. Kun hver tredje tredje bolig (22 boliger av 60) ble solgt til takst (pluss/minus 50.000 kroner).

Seks av boligene ble solgt til 400.000 kroner eller mer under takst (eller meglers prisantydning i de tilfellene hvor det ikke ble tatt verditakst).

- Det er skikkelig "jobbigt" å få solgt alle typer boliger i øyeblikket, men vi merker jo at det er spesielt tungt å få solgt eldre eneboliger der det er åpenbart at mye må gjøres. Mange kjøpere frykter det stigende prisnivået på håndverker- og entreprenørtjenester og foretrekker derfor å kjøpe nytt, sier Bente Bergseng ved Eiendomsmegler 1 på Lillehammer til Nettavisen.

Nesten en million under takst
Problemet med å få solgt eldre eneboliger illustreres av følgende eksempler:

En eldre enebolig i Lillehammer ble lagt ut for salg med en prisantydning fra Eiendomsmegler 1 på 2,48 millioner kroner (senere nedjustert til 2,1 mill. kr). Boligen ble til slutt solgt for 1,6 millioner kroner. Det er 880 000 kroner - eller 35 prosent - under meglers opprinnelige prisantydning.

I Grimstad ble en eldre enebolig lagt ut for salg med en prisantydning fra mekler på 3,1 millioner kroner. Boligen ble solgt for 2,5 millioner kroner. Det er 600 000 kroner - eller 19 prosent - under meglers prisantydning.

Dette er undersøkt:
Forbrukerrådet har undersøkt samsvaret mellom takst/prisantydning og faktisk salgssum for 100 eldre eneboliger i 15 byer. Samtlige eneboliger er bygget før 1982.

Les hele undersøkelsen her.