Boligprisene steg for 12 måned på rad, og ligger nå hele 15,1 prosent høyere enn i november 2008.

Prisene steg 0,2 prosent den siste måneden. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,2 prosent. Det betyr at prisene steg mer enn normalt i november.

Det viser tallene fra for Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Les også: Ulv, ulv fra Garanti

Prisene er nå på samme nivå som rekordmåten august 2007. Justerer man for inflasjonen er prisene syv prosent lavere enn august 2007.

- Det ser ikke ut til at høstens renteheving har bidratt til å stoppe prisoppgangen i boligmarkedet. Formidlingstiden på boliger er også relativt kort. Og det viser at det er god match mellom tilbud og etterspørsel, og at markedet fungerer godt, sier Torbjørn Eek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Gjennomsnittlig pris for en bolig er nå 2.380.000 kroner, opp fra 2.318.000 på samme tid i fjor.

- Er dere nå redde for en boligprisboble?

- Det er ikke sunt med så store svingninger i boligmarkedet. Vi ser nå faresignaler i forhold til hva som kan komme. Hvis vi får et lite fall i arbeidsledigheten, kombinert med fortsatt lav rente, kan vi få en kraftig boligprisutvikling som vi ikke er tjent med, sier Eek.

Les også: Frykter kraftig boligsmell

Disse steg mest
Det var eneboliger som steg mest fra oktober til november. Prisene her økte med 2,4 prosent, prisene på rekkehus og tomannsboliger økte med 0,2 prosent, mens prisene på leiligheter sank med 0,4 prosent i perioden.

- I desember forventer vi nedgang i aktiviteten i markedet, men det er i så fall bare stille før stormen. Både den lave ledigheten, den fortsatt lave renten og folks gen generelt positive forventninger til boligmarkedet, tyder på at prisene skal videre opp i 2010, sier Eek.

Prisoppgangen er nå så markant at meglerne frykter en boligboble neste år.

- Selv om markedet på ingen måter har kokt i år, er det grunn til å være urolig for at ytterligere sterk prisoppgang i 2010 vil kunne gi en boligboble som ingen vil ha, sier Eek.

I november tok det gjennomsnittlig 33 dager å få solgt en bolig, to dager mer enn i oktober. Men omsetningstiden er seks dager mindre enn i november i fjor.

Markedsaktøren er også opptatt av hvor stort boligtilbudet er. Det har i høst falt til et nivå i overkant av 15.000 boliger i måneden. Dette er et nivå meglerne er komfortable med, sammenlignet med et tilbud på over 20.000 sist vinter.

Fall i Obos

Fall i leilighetsprisene reflekteres i to andre sentrale prisstatistikker.

Obos meldte tirsdag om et fall på 2 prosent i prisene på Obos-leiligheter. Dette må dog vurderes opp mort en samlet prisstigning hittil i år på solide 21 prosent.

Garanti Eiendomsmegling kom mandag med tall som viste et fall fra oktober til november på 0,9 prosent i prisene på borettslagsleiligheter. (Se lenke øverst i saken).

NETT-TREFF TORSDAG KL 12.00:

Har du kjøpt katta i sekken, eller støtt på andre problemer i forbindelse med boligkjøp? Send inn spørsmål allerede nå til christian.bakken@nettavisen.no

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra meglere og håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).