*Nettavisen* Nyheter.

Boligprisene i været

Boligprisene fortsetter oppgangen, viser ferske tall. I november var prisveksten langt høyere enn hva som er vanlig.

01.12.03 12:56

Boligprisene steg i snitt med 0,5 prosent på landsbasis i november. I forrige måned var oppgangen på 0,8 prosent.

Det viser tall Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og ECON la fram mandag.

Mot normalt

Prisene utvikler seg normalt langt svakere på denne tiden av året. Sesongkorrigert kommer dermed november ut med en prisoppgang på 1,3 prosent.

- November preges av stigende priser, og vi har ikke sett noe til høstdepresjonen i år. Dette har sin klare årsak blant annet i en relativt laber vår, lav rente og sterkere fremtidstro, sa direktør Finn Tveter i NEF på en pressekonferanse mandag.

Tallenes tale er klar. Markedet snudde i juni, etter nedgang og nullvekst i vår. Hele året under ett har vært atypisk, med en svakere vår og sterkere høst enn normalt.

Spådommer kan slå til

Prisene ligger nå 5,9 prosent høyere enn for ett år siden. Det er igjen langt kraftigere enn årsveksten sist måned. Da var prisene kun 2,4 prosent høyere enn forrige år.

Dermed kan det se ut til at de opprinnelige spådommene fra NEF i begynnelsen av året, om en stigning på mellom fire og seks prosent, kan holde vann.

Store geografiske prisforskjeller

Det er som vanlig store forskjeller mellom de ulike boligtypene. Eneboliger holdt seg uendret i verdi den siste måneden, men har steget 4,9 prosent i pris over de siste 12 månedene.

En enebolig i Oslo koster i snitt 20.300 kroner per kvadratmeter, mot 7.700 kroner i Trøndelag utenom Trondheim

Oslo dyrest

Delte boliger steg med 1,1 prosent i pris, og har i løpet av det siste året gått opp 5,1 prosent. Til sammenlikning koster en delt bolig i Asker og Bærum 18.600 kroner per kvadratmeter, mens samme bolig koster 8.600 kroner i Trøndelag sett bort fra Trondheim.

Leiligheter økte med 0,9 prosent i pris i november, men er klart prisvinneren etter november i fjor. De siste 12 månedene har leiligheter gått opp hele 8 prosent i pris. En leilighet i Oslo koster 24.100 kroner per kvadratmeter, mot 14.900 kroner i Drammen.

Bergen og Tromsø prisvinnere

Hittil kan det se ut til at Bergen, Tromsø og Trondheim blir de store prisvinnerne. Bergen og Tromsø har hatt en prisøkning på 5 prosent, mens prisene i Trondheim har steget 4 prosent. Oslo ligger lenger ned på listen, med én prosent prisstigning.

Det har vært nullvekst i boligprisene mange steder i landet. Blant annet i Asker og Bærum, Tønsberg, Møre og Romsdal, Hedmark og i Oppland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.