*Nettavisen* Nyheter.

Boligprisene ned 1,5 prosent

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Kraftigst fall for eneboliger.

03.01.12 21:28

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i desember.

Boligprisene falt 1,5 prosent fra november til desember.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene imidlertid med 0,5 prosent. Det betyr at prisnedgangen i desember var lavere enn normalt.

Desember er normalt en måned med lavere aktivitet og reduserte priser.

Bolighandel1: Selg uten megler

  • Eneboliger falt 4,1 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger falt 1,6 prosent.
  • Prisen på leiligheter falt 0,8 prosent i desember.

Eiendomsmeglerforbundet forventer en prisvekst på 4-6 prosent i boligmarkedet neste år.

- Vi tror at en kombinasjon av den økte boligbyggingen, den internasjonale økonomiske uroen og Finanstilsynets innstramming med tanke på bankenes mulighet til å låne ut penger, vil gi en en moderat prisøkning i 2012, sa NEF-leder Christian Dreyer på en pressekonferanse mandag.

Sterkt år
Selv om boligprisene falt i desember, var 2011 et godt år for norske boligeiere. Prisnivået ved årsskiftet er hele 8,5 prosent høyere enn på samme tid året før.

Lav arbeidsledighet, lave renter, økte lønninger og fortsatt befolkningsveskt er faktorer som eiendomsmeglerne tror vil bidra til økte priser også i 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

Før helgen presenterte Garanti Eiendomsmegling statistikk over prisene på borettslagsleiligheter.

Opp i borettslag
De steg 1,2 prosent i desember. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var 24.922 kroner, mens det tilsvarende tallet i november 2011 var 24.636 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene på borettslagsleilighetene formidlet av Garanti steget med 9,1 prosent.

For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 22.852 kroner.

- Etter prisnedgang forrige måned stiger nå prisene igjen. Samlet prisoppgang på nesten 10 prosent i 2011 er meget hyggelig. Hvis vi ser prisutviklingen i 2011 i sammenheng med lave renter og god kjøpekraft så lover dette godt for neste år, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en kommentar.

Færre bud og budgivere
Sammenlignet med november registrerte Garanti en nedgang i antall bud i desember, med et snitt på 3,5 bud per borettslagsbolig - en nedgang på 0,6 bud fra november.

Antall budgivere per bolig er 1,8 i desember. Dette er en nedgang på 0,2 budgivere siden forrige måned, og en nedgang på 0,5 budgivere sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.