*Nettavisen* Nyheter.

Boligprisene øker mest i Bergen

Foto: Olav Olsen, Aftenposten/Scanpix

Boligprisene har steget kraftig gjennom årets tre første måneder. Bergen har opplevd den kraftigste prisøkningen, men Oslo er fortsatt landets dyreste sted å bo.

Prisene på brukte boliger i borettslag steg i snitt med 4 prosent fra 4. kvartal 2003 til 1. kvartal 2004.

I Bergen, Trondheim og Stavanger var prisoppgangen over 8 prosent.

Det viser tall NBBL la fram torsdag.

Snittprisen har økt med 90.000
I to kvartaler på rad har økningen vært på omkring 4 prosent. Dette betyr at gjennom-snittsprisen på en borettslagsbolig har økt med nesten 90.000 kroner i løpet av dette halvåret, og at man nå må ut med 1.170.000 kroner i snitt for en slik bolig.

- Den siste tidens gjentatte rentenedsettelser har gitt klare forventninger om prisoppgang i boligmarkedet. Det er derfor mer grunn til å understreke at drøyt 8 prosent økning i prisene på et halvt år ikke representerer noen dramatikk – selv om det selvsagt er et høyt tall, sier adm.dir. Ralph Norberg i NBBL i en kommentar til de nye tallene.

Øker mest i Bergen
Bergen har hatt størst prisvekst så langt i år. Siden 4. kvartal i fjor har oppgangen vært på hele 8,8 prosent.

Men også i Trondheim og Stavanger skjøt prisene fart, med en økning på henholdsvis 8,6 og 8 prosent. Bergen, Trondheim og Stavanger har i dag et svært likt prisnivå.

- Oslo er fortsatt dyreste by hva gjelder boligpriser, men det har gjennom flere år vært en tendens i retning av at prisdifferansen mellom Oslo og de andre større byene har minsket. Denne tendensen har også vært tydelig gjennom det siste året hvor boligprisene har steget over dobbelt så mye i Bergen og Trondheim som i Oslo, påpeker Ralph Norberg.

Tror på fortsatt prisoppgang
Selv om rentenedgangen har satt fart på boligmarkedet, har ikke antall omsetninger av borettslagsboliger økt noe særlig. Antall omsatte boliger i 1. kvartal i år var bare svakt opp – 4,5 prosent økning – i forhold til samme periode i de to foregående år.

- NBBL vil anta at vi fortsatt vil få prisoppgang utover i 2004, men vi både håper og tror at det hele vil kjøle seg noe ned utover i annet halvår. Normalt stiger prisene mest i første halvår, og dette tror vi også vil gjøre seg gjeldende i 2004, avslutter Ralph Norberg i NBBL.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.