Boligprisene på vei mot ny rekord

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Boligselgerne har vind i seilene. Ny prisoppgang rett rundt hjørnet.

02.04.11 15:28

Boligmarkedet er knallsterkt for tiden. Stor etterspørsel og rekordlavt tilbud av boliger gir heftige budrunder og friske priser.

SELGE HUSET? Finn megler

Også luksusboligene har det blitt noe lettere å selge.

Fredag legges den månedlige prisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) frem. Etter alle solemerker vil den vise ny oppgang.

Hittil i år har boligprisene steget 6,3 prosent.

- Flere selgere?
- I årets to første måneder har boligmarkedet vært preget av ubalanse mellom tilbud og etterspørsel. Det har vært langt flere som ønsker å kjøpe bolig enn de som ønsker å selge. Dette har ført til høyere boligpriser. Det blir derfor spennende å se om mars måned har ført til større salgsinteresse i boligmarkedet, og en mer moderat prisutvikling. Marstallene vil gi oss en god pekepinn på dette, sier EFFs nestleder Leif J. Laugen i innkallingen til morgendagens pressekonferanse.

Foto: Christian Bakken

Januar er alltid en sterk måned. Mange trekker boligene sine fra markedet dersom de ikke får solgt sent på høsten. Ikke mange tar sjansen på et salg midt oppe i julestria. Det er heller ikke så mange som har tid og overskudd til å gå på visning.

Mange venter altså med hele prosessen til over nyttår. Da kommer den såkalte januareffekten, som egentlig er mest kjent fra aksjemarkedet. Etter en tradisjonell svak prisutvikling i boligmarkedet i november og desember, kommer det et hopp i prisene i januar.

Januareffekt
I januar i år steg prisene hele 4,3 prosent. Februar fulgte opp med en oppgang på to prosent.

Mars har imidlertid de siste årene vært preget av noe mer moderat utvikling. Oppgangen har vært på én prosent i 2007, 0,1 prosent (2008), og 0,8 prosent i 2009 og 2010.

Ved siste måling i februar var boligprisene 9,2 prosent høyere enn i februar 2009, og de var 11,9 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, som var august 2007.

Til tross for kraftig oppgang, er det imidlertid ikke «all time high», hvis en korrigerer for inflasjon i perioden. Da var prisene fortsatt 1,6 prosent lavere.

Bygges for lite

Mange

aktører tror boligprisene vil fortsette å stige

kraftig utover våren og sommeren fordi det bygges så lite nytt. Finanskrisen setter fortsatt sine spor i form av manglende nybygging, selv om det har tatt seg opp det siste året.

I 2010 ble det bygget rundt 20.000 nye boliger. Behovet blir av mange anslått til rudnt 30.000 nye boliger i året.

I bruktmarkedet er det kamp om de boligene som er til salgs. Tilbudet er historisk lavt.

På Finn.no er det nå 13.661 boliger til salgs. I begynnelsen av mars i fjor var det 14.335 til salgs i begynnelsen av mars. Under finanskrisen høsten 2008 toppet det seg med hele 22.000 boliger til salgs.

Nettavisen vil være til stede på pressekonferansen om boligprisene fredag klokken 11.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.