*Nettavisen* Nyheter.

Boligprisene stiger

Prishopp i boligmarkedet i februar.

01.04.08 10:28

Etter en lang og tung høst med nesten 5 prosent nedgang i boligprisene, steg prisene overraskende 3 prosent i januar.

Den positive utviklingen fortsatte i februar. Boligprisene steg med 0,9 prosent, viser ferske tall som ble lagt frem på en pressekonferanse mandag i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Les også: Jubel for boligprisene

Det er også høy aktivitet i markedet. Det ble omsatt 4469 boliger i februar.

- Mer edruelig

- Det vi ser nå er et mer edruelig marked hvor selgerne er i ferd med å justere ned sine prisforventninger. Det kan bety positive ting både for aktiviteten og for prisene, sa nestformann Torbjørn Ek i EFF på pressekonferansen.

Februar er normalt en sterk måned, og de siste årene - med unntak av ifjor da det var nullvekst - har prisene steget fra 1-2 prosent i februar.

Ifølge Ek er det flere salg som skjer på eller under prisantydning i et slikt marked vi har nå. Også takstmennene vil etter hvert justere ned sine forventninger, tror Ek.

Boligkongene jubler

I den månedlige prisstatistikken deles markedet i tre: Eneboliger, delte boliger (rekkehus og tomannsboliger), samt leiligheter. Det er eierne av de største og dyreste boligene som har størst grunnn til å juble over prisutviklingen. I februar steg prisene på eneboliger med hele 2,3 prosent.

Oppgangen for leiligheter var på 0,7 prosent, mens rekkehus/tomannsboliger sank med 0,6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Ser vi på prisutviklingen det siste året, ser vi at nivået nå er på samme nivå som februar i fjor. Går vi tilbake til 1992, da boligprisene nådde et bunnivå, er prisnivået nå 215 prosent høyere, selv etter at man har justert for inflasjon.

Viktig lønnsoppgjør

Ek tror lønssoppgjøret til våren vil få betydning for utviklingen i boligprisene.

- Jeg tror lønssoppgjøret vil avgjøre. Folk vil se rammebetingelsene. Men jeg tror nå uansett at vi ser en lysning. Vi opplevde det samme under forrige nedtur i 2002. Da tok det seg opp utover våren og sommeren, sa Ek.

Her kan du lese mer om boligprisstatistikken.

Det er ikke bare prisendringene som er interessante. Prisene forteller bare hvordan det har gått med de boligene som faktisk er solgt. Tilbudet av boliger kan ha stor betydning for utviklingen i prisene fremover. Her ser det ikke fullt så lyst ut. Tilbudet økte fra 14.225 i januar, til 15.032 i februar. Det er antall usolgte boliger i databasen til Finn.no som brukes som mål på tilbudet.

Flere boliger til salgs

Økningen i tilbudet - også kalt «varelageret» - kan skyldes at mange selgere nå kommer ut på markedet med boliger de ikke fikk solgt før jul, da markedet var dårlig. Ekspertene har fryktet at denne økningen i tilbudet igjen vil kunne legge press nedover på prisene.

Ekspertene ser også på hvor lang tid det tar å selge en bolig. Jo lengre tid salgsprosessen tar, dess dårligere er markedet. Omsetningshastigheten er uttrykket meglerne bruker for å måle hvor lang tid salget tar.

Tabellen nedenfor viser prisutviklingen måned for måned siden juni i fjor:

Jun07

jul07

aug07

sep07

okt07

nov07

des07

jan08

feb08

+0,6%

-2,2%

+2,3%

-1,0%

-1,2%

-1,1%

-1,7%

+3,0%

+0, 9%

Kilde: EFF/NEF

I februar var den 39 dager, en nedgang fra 44 dager i januar. Likevel er den vesentlig høyere enn i februar i fjor, da meglerne bare brukte 20 dager i gjennomsnitt.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Det kan se ut som folk er blitt mer positive etter kalddusjen de fikk i høst, med kraftig prisnedgang. I en fersk undersøkelse som analysebyrået MakroSikt har gjennomført for Eiendomsmegler1, går det frem at flere ønsker å kjøpe ny bolig. 10 prosent svarer at de vurderer å kjøpe bolig i løpet av det nærmeste året. Dette er en klar økning fra tidligere i vinter.

Også Garanti Eienodmsmegling melder om økt optimisme. Prisene på borettslagsboliger formidlet av Garanti Eiendomsmegling økte med 0,8 prosent i februar.

– Vi har tro på fortsatt vekst i boligmarkedet fremover. Nå har man hatt en moderat prisoppgang to måneder på rad, og det også er en økning i antall bud og budgivere. Det har kommet inn svært mange nye oppdrag i løpet av måneden som er gått, og det tyder på høy aktivitet også i mars, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti i en kommentar.

For Obos gikk utviklingen i motsatt retning. Obos legger også frem månedlig prisstatistikk. Tallene for februar viste en nedgang i prisene på Obos-boliger på 0,7 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag