Gå til sidens hovedinnhold

- Folks psyke gir nytt boligprisfall

- Usikkerheten boligkjøperne nå opplever gjør at mange vil avvente boligkjøp, noe som vil virke forsterkende på nedgangen, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef i Norcap, i selskapets siste markedsrapport.

De sprikende meningene om hvor boligmarkedet vil gå, dersom rentenivået stiger, analysers i rapporten, som bunner ut i overstående konklusjon.

Både argumenter for og imot videre prisøkning diskuteres i rapporten.

- Livsfarlig cocktail
Mens bra arbeidsmarked, fortsatt stor tilflytning til byene samt høye lønns- og byggekostnader er argumenter som taler for fortsatt stigende boligpriser konkluderer rådgivningsselskapet med at boligprisutviklingen vil gå den andre veien i tiden fremover.

- Argumenter mot prisvekst er at gjeldsveksten har vært høyere enn lønnsveksten, og stadig flere nordmenns gjeld har blitt større i forhold til inntekt. Høy gjeld i forhold til inntekt og stigende rente er en livsfarlig cocktail, advarer Mikkelsen.

Tall fra Boligprodusentenes Forening viser at igangsettingen av boliger i 2013 ligger 6,1 prosent lavere enn i 2012. Salget av nye boliger i 2013 ligger 11,8 prosent under nivået i 2012.

Om denne trenden skulle vedvare mener Mikkelsen det ikke er utenkelig at kravene til byggestandarder blir redusert, noe som betyr at høye byggekostnader ikke lenger vil holde boligprisene oppe.

- Dette vil være en massiv støttepakke til byggebransjen, men vil gjøre at allerede nybygde boliger ikke lenger er konkurransedyktig på pris, sier Mikelsen.

- Trenden i ferd med å snu
Det er allikevel psykologien som påvirker boligprisene i størst grad, mener Mikelsen. Det er også denne som etter sigende gjør at vektskålen tilter i prisfallets favør.

- Troen på at prisene skulle stige videre gjorde at de også gjorde det. For en befolkning som ikke har sett annet enn uavbrutt økende priser i neste en generasjon, er det naturlig å fortsette å forvente dette, selv om nivåene er hinsides enhver historisk sammenligning. Dette drev prisene antakelig høyere enn de ville vært hvis det boligkjøpende publikum i større grad også hadde opplevd nedgangstider, sier Mikelsen.

Og fortsetter:

- Nå som det faktisk er registrert at prisfallet er et faktum er denne trenden i ferd med å snu, sier Mikelsen, som konkluderer med følgende: - Vi heller derfor mot at den psykologiske faktoren vil være tungen på vektskålen.

- Definitivt ingen boligboble
DnB-sjef, Rune Bjerke, kom med en helt annen boligprisprognose tidligere denne uken.

Salget av nye boliger har falt. Men norske boligeiere trenger ikke frykte noen boligboble, mener DNB-sjef Rune Bjerke, ifølge NTB.

- Jeg tror renta vil ligge ganske flatt i hele 2014, og boligprisene vil stabilisere seg på et litt lavere nivå enn vi hadde i 2013. Men ikke nevneverdig lavere, sier Bjerke på Verdens økonomiske forums årlige møte i Davos.

- Det er definitivt ingen boligboble, sier Bjerke i en alpeby som også er kjent for stiv kvadratmeterpris.

Danske økonomer har sagt de frykter en slik boble i Norge, men de underliggende driverne i den norske økonomien er for gode, mener Bjerke.

- Det er lave renter, forholdsvis lav arbeidsledighet, vekst i reallønna, fortsatt bra befolkningstilvekst og i tillegg en ganske stram tilbudsside, sier han om utviklingen i den norske økonomien.

- Jeg tror ikke det er riktig å snakke om noen lavkonjunktur, for vi vil trolig ha en vekst i økonomien på et par prosent. Vi vokser noe tråere enn i 2012, men det er god fart fortsatt, sier han.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken